Nerki są niezwykle delikatnymi organami filtrującymi krew, które łatwo blokują się z powodu odwodnienia, złego odżywiania, słabego trawienia, stresu i nieregularnego trybu życia. Głównym powodem blokady nerek są kamienie nerkowe. Często zanieczyszczenia są tak małe że urządzenia diagnostyczne ich nie wykrywają. Warto je oczyszczać również profilaktycznie.
Ich kondycja brutalnie się przekłada na stan całego organizmu.
Podam kilka sposobów na oczyszczanie nerek tak byście sami mogli wybrać ten najlepiej rezonujący z waszym organizmem.
Na początek metoda Michała Tombaka
OCZYSZCZANIE PIETRUSZKĄ I SELEREM
Składniki:
1 kg korzenia pietruszki
1/2 kg korzenia selera
1 kg miodu pszczelego
1 litr wody
Przygotowanie:
Selera i pietruszkę umyć, oczyścić i zmielić. Miazgę przełożyć do garnka o pojemności 4-5 litrów, następnie do otrzymanej mieszanki dodać 1kg miodu pszczelego i 1 litr ostudzonej, przegotowanej wody. Postawić garnek na maleńkim ogniu i ciągle mieszając drewnianą łyżką, gotować do momentu zawrzenia. Następnie przykryć pokrywką, wystudzić i wstawić na 3 dni do lodówki. Na czwarty dzień dodać jeszcze 1 litr przegotowanej wody i znów podgrzać na bardzo małym ogniu do momentu zawrzenia, przestudzić i jeszcze ciepły roztwór przecedzić. Otrzymany syrop przelać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.
Dawkowanie:
Przyjmować po 3 łyżki stołowe na 15 minut przed jedzeniem 2 razy dziennie, dopóki syrop się nie skończy.
OCZYSZCZANIE PORZECZKĄ (wg Michała Tombaka)
Składniki:
3 stołowe łyżki młodych liści porzeczki
1/2 l wrzątku
2 stołowe łyżki porzeczek (świeżych, mrożonych lub suszonych)
Przygotowanie:
Liście porzeczki zalać wrzątkiem. Odstawić na 20 minut, a następnie odcisnąć je i wyrzucić. Roztwór podgrzać na małym ogniu prawie do wrzenia i wsypać do niego 2 stołowe łyżki porzeczek. Odstawić na 3 godziny i pić po 1/2 szklanki w ciągu dnia maleńkimi łykami, zjadając też porzeczki.
Ten przepis można stosować przez cały rok (np. raz w miesiącu). Oprócz tego że napój z liści i owoców porzeczki oczyści nerki to zasili również organizm sporą dawką witamin.
ZIOŁOWE OCZYSZCZANIE NEREK (wg Andreasa Moritza)
Składniki:
- majeranek 20g
- Koci pazur 20g
- pokrzywa zwyczajna 20g
- mącznica lekarska 40g
- nasiona kopru włoskiego 40g
- ziele cykorii podróżnika 40g
- korzeń hortensji 40g
- korzeń sadźca purpurowego 40g
- korzeń prawoślazu lekarskiego 40g
- nawłoć pospolita 40g
Przygotowanie:
Zioła wymieszaj razem i zamknij w hermetycznym pojemniku. Przed snem, namocz 3 łyżki stołowe mieszanki w 2 szklankach wody, przykryj i zostaw na noc. Nazajutrz rano, zagotuj tę mieszankę, a następnie odcedź. Jeśli zapomnisz namoczyć zioła wieczorem, gotuj mieszankę rano na wolnym ogniu przez 5-10 min. Odcedź.
Stosowanie:
Pij kilka łyków na raz, 6-8 razy w ciągu dnia. Ta herbatka może być pita w każdej temperaturze (również na zimno) jednak nie przechowuj jej w lodówce.
Nie dodawaj do niej cukru i słodzików!
Odczekaj przynajmniej godzinę po posiłku zanim wypijesz kolejne łyki. Powtarzaj tę procedurę 20-30 dni. W trakcie oczyszczania bardzo ważne jest by pić dużo wody 6-8 szklanek. Pomaga to nerkom.
Jeśli zaczniesz odczuwać dyskomfort lub sztywność w dole pleców oznaczać to będzie że kryształki z kamieni nerkowych przechodzą przez moczowody. Ostry zapach i zaciemnienie moczu wskazują na uwalnianie znacznych ilości toksyn z nerek. Nie zawsze się tak dzieje. Jest to sprawa indywidualna.
Podczas oczyszczania unikaj jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, ryby, jajka), herbaty, kawy, alkoholi, napoi gazowanych, czekolady, i produktów zawierających środki konserwujące, sztuczne słodziki, barwniki i tym podobne.
Dodatkowo możesz pobudzić pracę nerek żując skórkę z cytryny lub marchewkę (oczywiście ekologiczne)
OCZYSZCZANIE NEREK PRZY POMOCY ARBUZA (wg Olgi Jelisejewej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz