Bylica piołun to wieloletnia roślina należąca
do rodziny astrowatych. Posiada dość charakterystyczną budowę. Łodygi mają
pokrój wzniesiony, rozgałęziony (czasem tworzą kępy) i dorastają
do 100cm wysokości. Zwana bywa także bielicą piołunem, wermutem,
psią rutą albo absyntem. Roślinę można spotkać na polanach
oraz nieużytkach, na zboczach, w przydrożach, bywa też uprawiana
w ogródkach. Znana była już w starożytnym Egipcie, Babilonie
i Syrii.
W ziołolecznictwie,
medycynie i gastronomii ceniona ze względu na zawarte
w niej związki goryczkowe (gorzkie glikozydy: absyntyna, artabsyna,
anabsyntyna), związki kumarynowe (izofraksydyna, skopolina, kalikantozyd),
olejki eteryczne (1,3 -2 % zawartości, w tym pinen, absyntol, felandren,
tujon, tujol, kadinen, azulen, chamazulen, cyneol), kwasy organiczne, żywice,
flawonoid artemitynę, witaminę C. Jako przyprawa, w mieszance
z innymi ziołami: anyżem, fenkułem i melisą. Ziele używane jest do wyrobu
korzennego wina – wermutu
oraz do wyrobu wódki piołunówki (Absynt).Piołun bardzo sobie ceniła benedyktyńska uzdrowicielka z XII wieku Św. Hildegarda z Bingen. Często zalecała kurację nalewką z sokiem z piołunu.
Kuracja ta jest cudownym, uniwersalnym środkiem leczącym wiele współczesnych dolegliwości zdrowotnych, wzmacniającym siły organizmu chorego i zdrowego.
Czy nalewka piołunowa jest smaczna? … rzecz gustu.
Są tacy, którzy uważają że tak; gdyż lubią smak gorzki a przecież przygotowywana jest ze świeżego soku z piołunu, dobrego wina i najlepszego miodu.
Hildegarda z Bingen podaje nam dokładne wskazówki dotyczące przygotowania skutecznej kuracji wiosenno-letniej:
… pij ją od
maja do października na czczo co trzeci dzień. Eliminuje ona w tobie osłabienie
nerek i melancholię (czarną żółć) oraz rozjaśnia wzrok. Wzmacnia twoje serce i
zapobiega osłabieniu twoich płuc. Rozgrzewa żołądek i czyści wnętrzności oraz
poprawia trawienie.”
(Hildegarda z Bingen)
Pomocna jest w całej gamie problemów zdrowotnych:
- uniwersalny środek w chorobach nerek i dróg moczowych
- niewydolność nerek
- kamienie nerkowe
- piasek w nerkach
- zaburzenia funkcjonowania dróg żółciowych
- zapalenie pęcherzyka żółciowego
- kamienie żółciowe
- zapobieganie i usuwanie miażdżycy
- ogólne osłabienie żołądka
- osłabienie wzroku i dolegliwości oczu
- wzmocnienie serca
- zaburzenia przemiany materii
- brak apetytu
- artretyzm
- reumatyzm
- cukrzyca starcza
- podwyższony poziom lipidów
- zaburzenia pracy trzustki
- zarobaczenie (szczególnie skuteczny przeciw robakom obłym/ glista ludzka, owsiki)
- działa rozkurczowo
- działa krwiotwórczo
- pomaga w biegunce
- pomaga przy bolesnych miesiączkach
- pomaga przyswajać żelazo
- pomocna w leczeniu żółtaczki
- wspomaga spalanie tłuszczu
- reguluje produkcję hormonów
- wzmacnia system odpornościowy
- „eliminuje melancholię”
- w okładach, w leczeniu źle gojących się ran, wrzodów, pęcherzy i ugryzień owadów
Wewnętrzne duże narządy są lepiej ukrwione poprzez zawartość goryczki i olejków aromatycznych w piołunie. Goryczka stymuluje cały układ odpornościowy organizmu, piołun uwalnia znajdujące się w śluzówce przeciwciała, od jamy ustnej po żołądek i jelita. Stabilizuje również pracę obciążonego nadciśnieniem serca. Ma właściwości przeciwzapalne. Lecznicze przyjmowanie nalewki ma tak silne działanie regeneracyjne i tak bardzo podnosi wydolność organizmu, iż Hildegarda z Bingen nazwała piołun „mistrzem przeciw wszelkim stanom wyczerpania”. Przed rozpoczęciem kwitnięcia traw i pojawieniem się alergii na pyłki, już zimą można zażywać nalewkę, dzięki czemu błony śluzowe staną się lepiej ukrwione, a wrażliwość na białka pyłków ulegnie znacznemu obniżeniu. Substancje gorzkie w piołunie, podobnie jak w dyptamie, pobudzą śluzówki do sekrecji, dzięki czemu z naczyń usuwane są złogi, co chroni przed arteriosklerozą.
NALEWKA Z PIOŁUNU / jak wykonać i dawkować
Składniki:
40 ml soku z wiosennego piołunu
1 l wina
150 g miodu
Przygotowanie:
Sok z piołunu wlać do wrzącego wina z miodem, natychmiast zdjąć z ognia, odcedzić i jeszcze gorący wlać do sterylnych butelek.
Sposób użycia:
Zalecana kuracja wzmacniająca od maja do października (8 butelek). Co trzeci dzień pić 1 kieliszek likierowy (ok. 20 ml) na czczo przed śniadaniem. Dzieci odpowiednio mniejsze ilości od 1 łyżeczki do 1 łyżki.
Przy katarze siennym kurację rozpocząć już zimą przed
okresem pylenia. Przy mocnych stanach
zapalnych pić codziennie po łyku aż do zniknięcia symptomów.
PIOŁUNÓWKA (dla smakoszy)
Składniki: 3 świeże gałązki piołunu lub garść suszonego
3 gałązki świeżej mięty
2 świeże listki geranium
1 łyżeczka zielonej herbaty
8 ziaren pieprzu czarnego
15 rodzynek
1 litr wódki 45%
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać i wsypać do słoja. Wlać 1 litr wódki. Słój zakręcić i owinąć ściereczką. Wstawić do garnka z ciepłą wodą. Podgrzewać na małym ogniu przez dwie godziny. Uważać, aby woda nie gotowała się. Można też słój owinąć ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie i wstawić go do garnka z wrzątkiem i utrzymywać temperaturę co pewien czas dolewając wrzątek. Po dwóch godzinach wyjąć słój z garnka z wodą i odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie nalwkę zlać filtrując przez bibułę filtracyjną lub gazę. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować i odstawić na trzy- cztery tygodnie. Im dłużej nalewka stoi tym jest lepsza.
KLASYCZNA PIOŁUNÓWKA
Składniki:
1/2 litra spirytusu
1/2 litra przegotowanej i ostudzonej wody
mała garść świeżych listków piołunu
1/4 kg cukru (+ 1 szklanka wody)
Przygotowanie:
Spirytus zmieszać z wystudzoną wodą. Piołun włożyć do słoja. Wlać przygotowany alkohol i dobrze zakręcić słój.Postawić w ciepłym miejscu na tydzień (nie dłużej). Po tym czasie zlać nalewkę. Przygotować syrop cukrowy z 1/4 kg cukru i 1 szklanki wody. Zagotować, wyszumować (zebrać powstałą na powierzchni pianę) i wymieszać nalewkę z syropem cukrowym. Można wziąć mniej lub więcej cukru, według własnego smaku ale nie mniej niż 10 dkg na 1 litr alkoholu. Słój dobrze zmknąć i odstawić na trzy tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować.
Piołun należy do leków aromatyczno gorzkich. Nie jest
całkowicie obojętny i nie może być stosowany przez długi czas. Lekarze
francuscy, którzy mieli najwięcej przykładów nadużywania wódki piołunówki („Absynt”)
– zaliczają olejek piołunowy do środków powodujących drgawki. U kobiet piołun
pobudza miesiączkowanie, ale u ciężarnych może wywołać poronienie i z tego
powodu absolutnie jest dla kobiet w
ciąży niewskazany.
W medycynie
ludowej w dawnych zapisach można znaleźć informacje na temat piołunu wykorzystywanego
do przeprowadzania aborcji, również piołun stosowały kobiety
przy rozwiązaniu: tak jak w pierwszych miesiącach ciąży powodował
poronienie, tak w ostatnim ułatwiał poród.
Na początku XX
w. stosowanie bylicy piołun zostało
zakazane w wielu krajach. Wszystko przez obecność toksycznego tujonu.
W zatruciach tujonem pojawiają się stany podniecenia i psychozy.
Jednak w niewielkich ilościach substancja ta stymuluje działanie mózgu
Nalewka piołunowa- łyczek niweluje bóle głowy i nie tyko głowy, kaca, stany depresyjne.Lepsza niż poranna kawa./nie codziennie./
OdpowiedzUsuń