sobota, 13 maja 2017

CO NAJLEPSZE NA CANDIDĘ?


Drożdżaki Candida żyją w organizmie każdego zdrowego człowieka. W zdrowym organizmie możemy je znaleźć przede wszystkim w przewodzie pokarmowym oraz kanale rodnym, gdzie nie szkodząc, wspomagają trawienie pokarmu oraz odpierają ataki patogenów bakteryjnych. Ich ostatnim zadaniem po śmierci żywiciela jest rozłożenie i fermentacja zwłok od środka. Do tego czasu utrzymują je w ryzach odpowiednie pH (równowaga kwasowo-zasadowa) oraz inne, przyjazne drobnoustroje.
Nadmierny rozrost drożdżaków mogą powodować leki, takie jak antybiotyki, pigułki antykoncepcyjne i niesteroidowe leki przeciwzapalne, poprzez niszczenie współwystępujących z nimi przyjaznych bakterii.

CANDIDA drożdżak, który powoduje mnóstwo objawów:
-   chroniczne zmęczenie
-   zespół jelita drażliwego
-   problemy z koncentracją
-   zapchany nos
-   infekcje zatok
-   niedrożność jelit
-   stany zapalne
-   uczucie "kluchy" w gardle
-   odparzenia pieluszkowe, zaognione, zaczerwienione
-   świąd genitaliów
-   ciemieniucha – charakteryzująca się obecnością na głowie żółtawych kruchych łusek,
    które mogą pojawiać się także na twarzy, uszach, karku oraz fałdach skórnych za
    kolanami i w dołach pachowych.
-   celiakia
-   zaburzenia psychiczne
-   a nawet nowotwory

W przypadku drożdżycy lekarze przepisują leki przeciwgrzybicze, takie jak flukonazol i nystatyna, które tak jak antybiotyki niszczą zarówno szkodliwe, jak i pożyteczne mikroorganizmy.

Dobry lek przeciwgrzybiczy powinien zawierać następujące składniki: 

GYMNEMA SYLVESTRE - roślina, której liście to ajurwedyjskie lekarstwo na cukrzycę. Zawierają one kwasy, które nie tylko hamują przekształcanie drożdżaków Candida albicans w grzyby, lecz także powodują ich powrót do nieszkodliwej jednokomórkowej formy.
Zioło to dostępne jest w kapsułkach po 400 mg, które zażywa się raz dziennie.

KWAS KAPRYLOWY - kwas tłuszczowy znajdujący się m.in. w oleju kokosowym. Jego systematyczne stosowanie powoduje znaczne zmniejszenie koloni drożdżaków w jelitach.
Może to nastąpić już po 16 dniach stosowania.Badania wykazały, że kwas kaprylowy
łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć.
Kwas kaprylowy jest zazwyczaj bardzo szybko wchłaniany z jelit do krwioobiegu i w celu pożądanego działania przeciwdrożdżakowego musi być łączony z minerałami, aby zapewnić wolniejsze tempo uwalniania w przewodzie pokarmowym. W kandydozie należy wprowadzać go stopniowo. Można go suplementować przez 50-100 dni, wybierając preparat zmaksymalizowany tak, aby jedna tabletka zawierała skuteczną porcję ok. 350 mg kwasu kaprylowego.

CZOSNEK - chyba wszyscy znają jego właściwości przeciwgrzybicze. Ząbki można jeść na surowo, wyciskać i dodawać do potraw.

EKSTRAKT Z PESTEK GREJPFRUTA - podobnie jak miąższ z tych owoców zawiera polifenole które skutecznie przeciwdziałają rozwojowi grzybów. Podobno indukują one śmierć komórek drożdżakowych w procesie apoptozy (tzw. genetycznie zaprogramowane samobójstwo).  Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest zażywanie niektórych leków.

OLEJEK Z OREGANO - pochodzący z mrozoodpornych, dzikich krzaków oregano rosnących w otaczających strefę śródziemnomorską górach. Stosowany w medycynie od tysiącleci. Jest on szczególnie skuteczny w zwalczaniu lekoopornych gatunków Candidy. Najskuteczniejsze są olejki pozyskiwane z hiszpańskich odmian Origanum vulgare i Thymus capitatus. Doustnie przyjmować  4-6 kropli nie dłużej niż przez 7-10 dni. Olejek z oregano jest przeciwwskazany u kobiet w ciąży, dzieci i osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna.

BERBERYNA - żółty związek chemiczny zawarty w niektórych roślinach o gorzkim smaku (gorzknik kanadyjski, mahonia pospolita), który aktywnie przeciwdziała rozwojowi grzybów z gatunku Candida. Pobudza pobór glukozy przez komórki oraz ogranicza jej produkcję w wątrobie.

Przy intensywnym wymieraniu grzybów podczas kuracji mogą wystąpić intensywne objawy m.in. bóle głowy i objawy grypopodobne. Wówczas najlepiej jest spowolnić kurację i jak najwięcej odpoczywać, tak by układ odpornościowy w spokoju wykonał swoją pracę.

WPŁYW PROBIOTYKÓW I PREBIOTYKÓW NA CANDIDĘ
Probiotyki wspomagają leczenie zakażeń drożdżakami i pomagają usunąć szereg związanych z przerostem Candidy objawów, takich jak m.in. trądzik, zespół jelita drażliwego, infekcje zatok i niedrożność jelit.

Samodzielnie przygotowywane fermentowane warzywa, takie jak np. kiszona kapusta, są bogatym źródłem probiotycznych bakterii. Jedząc kapustę kiszoną dostarczamy do organizmu najlepszych.

Prebiotyki stanowią pożywkę dla dobroczynnych mikroorganizmów. Produkty bogate w tzw. skrobię oporną (zielone banany i soczewica), są fermentowane przez bakterie jelitowe, w wyniku czego w jelicie grubym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe - podstawowe źródło energii komórkowej. Oprócz tego mają one właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Naprawiają i wzmacniają nabłonek jelit.

INULINA - prebiotyk będący świetną pożywką dla dobroczynnych mikroorganizmów jelitowych zawarty w cebuli, czosnku, porach, szparagach i karczochach powinien być systematycznie dostarczany do organizmu.

Dieta wskazana przy zakażeniu kandydozą jest bardzo restrykcyjna, a lista dozwolonych produktów mocno okrojona. Walkę z chorobą mogą wesprzeć soki warzywne, które urozmaicą jadłospis.

Pożywką dla Candidy albicans jest cukier. Tak więc skoro cukier to oczywiście wszystkie węglowodany, w tym skrobia (w ziemniakach, manioku, kukurydzy, groszku, bananach), fruktoza w owocach; laktoza - cukier mleczny oraz sacharoza, która znajduje się w cukrze buraczanym (biały) i trzcinowym (brązowy). Zakazane jest używanie cukru i jego zamienników (miodu, melasy, syropu z agawy itp). Na czas kuracji należy też odstawić zboża i produkty zbożowe. Dobrze jest również ograniczyć jedzenie warzyw strączkowych (fasole, soczewice, ciecierzyca).

Z owoców dozwolone są: grejpfruty, cytryny, limonki, jabłka i awokado.
Można jeść kapusty, sałaty, pora, ogórki, szparagi, brokuły, kalafiory, kalarepę, seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę, rzodkiew, rzepę, rabarbar, cebulę, czosnek, cukinię, szpinak.
Na bazie tych składników możesz wykonać przepyszne soki owocowo-warzywne i lecznicze napoje, 
które będą nie tylko smaczne, ale również pomogą opanować inwazję drożdżaków.

Warto zastosować w kuracji antydrożdżycowej MIKSTURĘ SŁONECKIEGO,
która wzmacnia odporność i wyleczy nadżerki błony śluzowej układu pokarmowego

Składniki:
• sok z połówki cytryny  (lub jedna łyżka stołowa / 10 ml)
• 10 ml soku z aloesu (1 łyżka stołowa)
• 10 ml oliwy z oliwek / z pierwszego tłoczenia, tłoczonej na zimno) (1 łyżka stołowa)
Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj wszystkie składniki. .Pij na czczo, przynajmniej
30 minut przed jedzeniem.

NALEWKA Z KISZONEGO CZOSNKU (zapobiegawczo przyjmować 2 x w roku)
Składniki:
naczynie (garnek ceramiczny lub słoik)
10 główek  czosnku (lekko zgniecione ząbki)
woda po kiszonych ogórkach

Przygotowanie:
Czosnek wrzucić do naczynia i zalać go wodą po ogórkach. Czosnek ma swobodnie pływać. Odstawić w chłodne miejsce (ok 14 stopni C) przykryty ściereczką na 10 dni. Po dziesięciu dniach pijemy tak przygotowaną nalewkę na noc na pusty żołądek jedną łyżkę tuż przed snem (ok 10 ml), dzieci 5 ml. Kuracja musi trwać 3 tygodnie bo tyle trwa cykl rozwojowy większości robaków.
Nie należy używać czosnku z Dalekiego Wschodu ponieważ ma inny skład niż nasz czosnek rodzimy. Po prostu nie będzie działał.

CZOSNEK Z CYTRYNĄ do leczenia kandidozy i wzmocnienia odporności.
Składniki:
• 2-4 cytryny
• 40 dkg czosnku

Wyciśnij sok z cytryn. Przepuść czosnek przez wyciskarkę lub rozbij go na miazgę. Wymieszaj i wlej do litrowego słoja, przykryj gęstą gazą. Zostaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 14 dni, by sfermentowało. Potem przecedź zawartość słoika i przelej ją do małych buteleczek lub słoiczków, które przechowuj w lodówce. Przed użyciem zawsze wstrząśnij. Zażywaj raz dziennie po 1 malej łyżeczce z 1/2 szklanki ciepłej wody.

ODKWASZAJĄCY I ANTYGRZYBICZY KOKTAJL ZIOŁOWO-WARZYWNY
Składniki:

• garść świeżych wierzchołków pokrzywy
• garść liści mniszka lekarskiego
• pół jabłka
• 1 dojrzałe kiwi
• gałązka selera naciowego
• kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
• szklanka wody
Pokrzywę przelać wrzątkiem, aby poskromić jej parzydełka. Opłukać liście mniszka i mięty. Kiwi obrać ze skórki, a następnie wraz z jabłkiem i selerem wrzuć pokrojone do blendera i zmiksować.
Pić na raz nie więcej niż szklankę. W liściach pokrzywy występuje czynnik pobudzający wytwarzanie interferonu broniącego organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Seler przeciwdziała zakwaszeniu. Gdy kandydozie towarzyszy zakażenie pasożytami, posyp napój pestkami z dyni

OCZYSZCZAJĄCO - WZMACNIAJĄCY ZIELONY KOKTAJL
Składniki:

• 2 łodygi selera naciowego
• garść natki pietruszki
• 2 dojrzałe kiwi
• szklanka wody
• łyżeczka oliwy z oliwek
Umyć łodygi selera, kiwi i natkę pietruszki. Obrać kiwi ze skórki. Następnie zmiksować wszystkie składniki. Seler naciowy wzmacnia i odtruwa organizm i likwiduje zakwaszenie. Natka pietruszki jest bogata w wit. C oraz chlorofil, działające przeciwzapalnie i oczyszczająco organizm a kiwi to bomba witaminowa.

SOK PRZECIWBAKTERYJNY I PRZECIWGRZYBICZY:
Składniki:

• 2 liście kapusty
• 2-3 marchewki
• 1 grejpfrut
• pęczek natki pietruszki
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• łyżeczka oleju, np. konopnego

Obrać marchewki, czosnek i cebulę. Wszystko umyć. Osuszyć natkę i obrać ze skórki grejpfruta. Wszystkie składniki przecisnąć przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Wymieszać. Kapusta zawiera  związki siarki, które oczyszczają organizm z bakterii, grzybów Candida oraz towarzyszących im infekcji pasożytniczych. Czosnek i cebula działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Grejpfrut to najsilniej działający przeciwgrzybiczo owoc. Warto 2 tygodnie po zakończeniu leczenia spożywać pół grejpfruta dziennie.

STRES A CANDIDA
Stres jest bardzo szkodliwym czynnikiem środowiskowym o decydującym znaczeniu w rozwoju chorób. Swoją rolę odgrywa również w rozroście Candidy.
Jak to się dzieje?
Stres aktywuje nadnercza, wydzielają one kortyzol - hormon stresu - który pobudza organizm do uwalniania zapasów glikogenu w celu uzyskania energii niezbędnej do reakcji "walcz lub uciekaj". Ponieważ we współczesnym świecie niemożliwe jest fizyczne zmierzenie się z czynnikami powodującymi napięcie, następuje gwałtowny wzrost poziomów glukozy i insuliny we krwi, co stanowi pożywkę dla ogólnoustrojowej kandydozy.

JAK ROZŁADOWAĆ STRES:
-   wysypiać się,
-   zadbać o regularną aktywność fizyczną,
-   medytować,
-   opanować techniki radykalnego przebaczania i stosować je,
-   spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi,
-   rozwijać własną kreatywność,
-   1-2 razy dziennie świadomie dążyć do uwolnienia umysłu od natłoku myśli oraz przymusu
     koncentracji na wymagających pilnego wykonania zadaniach,
-   zwracać uwagę na swój oddech, świadomie spowolnić i wyciszyć go

Stres jest związany z szybkim, płytkim oddechem górną częścią klatki piersiowej, świstami i hiperwentylacją, z których człowiek może nawet nie zdawać sobie sprawy. Łagodny oddech przez nos zwiększa poziom tlenku azotu - gazu o działaniu relaksującym, który otwiera drogi oddechowe i naczynia krwionośne oraz zwalcza bakterie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz