TRÓJGLICERYDY nazywane również triglicerydami, TAG, TG, lub triacyloglicerolami. Obok węglowodanów, stanowią jedno z głównych źródeł energii. Jako źródło energii TG trafiają do mięśni, stanowiąc ich siłę napędową. Wytwarzane są w wątrobie i dostarczane z pożywienia pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Wątroba produkuje je z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania a diabeł tkwi w nadmiarze. Gdy trójglicerydy przekroczą swoje normy nasz organizm zaczyna chorować, zaczynają się one odkładać w postaci tkanki tłuszczowej w partiach brzusznysz, rośnie też ich stężenie we krwi a to nie jest dobrze.
- nowotwory (rak jelita grubego, płuc, szyjki macicy, tarczycy)
- uszkodzenie wątroby
- niski poziom dobrego cholesterolu hdl – poniżej 40 mg/dl u mężczyzn i poniżej 50 mg/dl
- glikemia na czczo – powyżej 100 m/dl lub leczenie cukrzycy typu 2.
- zredukuj w diecie węglowodany przetworzone i cukry proste
Co jeszcze może obniżyć poziom trójglicerydów:
- dieta ogtraniczająca spożycie tłuszczów trans i węglowodanów
- czosnek (pryznajmniej jeden ząbek dziennie)
- tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela, sardynki) 2-3 razy w tygodniu i owoce morza
- przyjmownie codzienne tranu (4 gram dziennie)
- wprowadzenie do diety takich roślinn jak: oliwki (oliwa z oliwek), orzechy, awokado, siemię lniane (olej lniany), nasiona chia, migdały, pestki dyni
- wyeliminowanie rafinowanego oleju kokosowego
- przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega 3 (250-500 mg dziennie (EPA i DHA) / źródłem mogą być tłuste ryby morskie i olej z wątroby dorsza)
- fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
- olej z wiesiołka (codziennie 1 mała łyżeczka)
- olej sezamowy (3 łyżki dziennie)
- oliwa z oliwek extra virgin do sałatek
- migdały
- awokado
- babka jajowata Psylium (1 łyżka dziennie)
- kurkumina z kurkumy z dodatkiem pieprzu,
- olej z wątroby rekina
- monakolina K (z fermentowanego czerwonego ryżu)
- bergamota
- otręby ryżowe
- karczoch i zawarta w nim cynaryna
- kozieradka
- imbir
- spirulina
- inulina (z topinamburu, mniszka lekarskiego .cykorii)
- suplementacja niacyny (witamina B3)
- unikanie smażenia
- stosowanie tłuszczy nienasyconych
- dieta keto
- witamina C i D10.000 UI
- kwas alfa liponowy (200-600 mg dziennie)
- inozytol i tauryna
Jak przyjmować NIACYNĘ (witaminę B3) ?Zacznij od 25 mg 3 x dziennie z posiłkiem. Następnego dnia pierwsza dawka 50 mg a dwie pozostałe po 25mg. Trzeciego dnia dwie pierwsze dawki 50 mg a ostatnia 25 mg. Czwartego dnia wszystkie daki 50mg. Piątego dnia pierwsza dawka 75mg, druga 50mg i trzecia 50 mg i tak dalej aż do odczucia uderzenia gorąca w ciele. Gdy to nastąpi należy wrócić do dawki poprzedniej gdy nie było odczucia ciepła w ciele i tak przyjmować niacynę.
Rośliny, które obniżają poziom trójglicerydów- len – stanowi bogactwo wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które
- fermentowany ryż czerwony – zawiera manakolinę K, substancję hamującą wytwarzanie
- imbir – obniża poziom cholesterolu we krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz