piątek, 14 października 2016

WITAMINA B12 - KOBALAMINA



KOBALAMINA czyli inaczej witaminie B12. Głównym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał i mięso. Wegetarianie powinni szukać witaminy B12 w płatkach drożdżowych, różnych produktach z fermentowanej soi i w kiełkach. Podobno sporo kobalaminy jest również w grzybach leśnych (niestety jeszcze nie wiem w których konkretnie).
Wchłanianie pozyskiwanej z żywności kobalaminy odbywa się w ostatniej części jelita cienkiego, tuż przed jelitem grubym i wymaga biochemicznej pomocy glikoproteiny wydzielanej w żołądku. Do podziału cząsteczki kobalaminy, konieczny jest również silny kwas solny. Nasz organizm wchłania witaminę B12 z trudem dlatego często mamy do czynienia z jej niedoborami. 
Niedobory mogą być przyczyną takich chorób jak: niedokrwistość złośliwa co wiąże się z owrzodzeniem języka i jamy ustnej uczuciem pieczenia i mrowienia a ostatecznie z uszkodzeniem układu nerwowego. Zgodnie z wynikami ostatnich badań naukowych najskuteczniejszą metodą uzupełniania niedoborów witaminy B12 jest podawanie jej donosowo w żelu. Poziom tej witaminy w organizmie możemy sprawdzić przy pomocy badania moczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz