Sezon na kurki już właściwie mija ale chyba warto napisać o nich jeszcze kilka słów.
Kurki (inaczej pieprznik jadalny, liszka, stągiewka jadalna lub lisica) zaliczają się do grzybów o dużych wartościach odżywczych i właściwościach leczniczych. Są niskokaloryczne i zawierają błonnik (a dokładniej - fungin) powodujący uczucie sytości co może mieć znaczenie dla osób odchudzających się . Od dawien dawna kurki były stosowane w medycynie ludowej jako środek łagodzący zapalenie spojówek (zawierają karoten), oczyszczający wątrobę (dzięki zawartości ergosterolu), podwyższający odporność organizmu na infekcyjne i jako środek niezastąpiony w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku (najlepszy, nietoksyczny zawierający hitinmannozę). Stwierdzono również że mają działanie przeciwnowotworowe (wykorzystywane w profilaktyce i walce z rakiem) i przeciwzapalne.
Kurki mają bardzo urozmaicony skład chemiczny. Znajdują się w nich witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie miedź i cynk.
Najcenniejszymi składnikami kurek są:
- Hitinmannoza - substancja, która zabija wszystkie występujące w organizmie robaki ludzkie.
Hitinmannoza paraliżuje układ nerwowy robaków, co prowadzi do ich śmierci.
- Kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i
nowotworów.
- Ergosterol (prowitamina D2), który jest skuteczny w leczeniu chorób wątroby takich jak
zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenie, naczyniak -najczęściej spotykany niezłośliwy guz
wątroby. Obecność ergosterolu czyni kurki jednym z cennych źródeł roślinnej witaminy D2 –
uznawanej za przeciwnowotworową.
Według danych WHO ponad 80% wszystkich zgonów na kuli ziemskiej, wywołanych jest przez choroby pasożytnicze, a 95% ludzi na świecie ma w swoim organizmie od 1 do 5 gatunków robaków ludzkich, które poważnie zagrażają ich zdrowiu (źródło: Ross Anderson (USA) i N. Krawczenko (Rosja)
Na początku XX wieku, w środowisku medycznym popularna była pasożytnicza teoria powstawania chorób. Według niej prawie wszystkie choroby wywołane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby i robaki. Tego samego zdania była dr. Hulda Clark (pisała o tym w książce "Kuracja Życia")
W organizmie człowieka może żyć do kilkuset różnego rodzaju pasożytów o wielkości od zaledwie zauważalnego pod mikroskopem osobnika, do gigantycznego – ponad 15 metrowego tasiemca.
KURACJA PRZECIW PASOŻYTOM na wszystkie gatunki robaków ludzkich (wg Michała Tombaka)
Uwaga!
Natomiast, jeśli chcemy wykorzystać właściwości kurek, jako środka przeciwko pasożytom, w tym wirusom i grzybom to powinniśmy przyrządzić je w sposób następujący:
NALEWKA Z KUREK NA WÓDCE dla dorosłych na robaki ludzkie każdego gatunku
(proporcje dla jednej osoby)
Składniki:
kurki 2-3 łyżki stołowe drobno pokrojone
wódka 150 ml
Sposób przygotowania:
Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości 2-3 łyżek stołowych.
Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę.
Słoik podpisać „nalewka z kurek”, aby ktoś się nie pomylił.
Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni.
Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć.
Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki uważając, aby nie przedostały się pokrojone grzybki.
KURACJA PRZECIWPASOŻYTNICZA NA ROBAKI LUDZKIE /bez alkoholu
Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku. Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną.
Sposób przygotowania:
0,5 – 1kg kurek oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika.
Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne – wysuszone „na wiór”, na noc chowając do domu.
Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Najlepiej spożywać w postaci kanapki np. chlebek posmarowany masłem i posypany proszkiem z kurek, przykryty liściem sałaty.
Można również dodawać do potraw takich jak np. kasze, twarożek, surówki itd. jako przyprawę, ale należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące.
Nie przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na dobę.
Do celów leczniczych można kurki suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów
ale należy pamiętać że temperatura nie może przekroczyć 50 stopni (aby zachować jej wszystkie właściwości lecznicze).
źródło : Michał Tombak
Jak dlugo nalezy przeprowadzc kuracje?
OdpowiedzUsuńDo wyczerpania opisanej dawki.
UsuńDawka to 0,5 kg do 1 kg, więc rozrzut jest bardzo duży. Tombak nigdzie nie pisał żeby tę kurację prowadzić tylko przez określony czas.
UsuńGdzieś czytałem, że ok 20 dni. Czyli potrzeba ok 100 ml na jedną kurację.
OdpowiedzUsuńhttps://grzybysuszone-sklep.pl/strona-glowna/kurka-suszona-pieprznik-jadalny-100g-.html
OdpowiedzUsuńgotowe do kuracji kurki suszone