Nyponsoppa - zupa z owoców dzikiej róży, jest całkowicie wegetariańska, bezglutenowa i zdrowa. Podawana jest z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi, śmietaną, jogurtem, ciasteczkami migdałowymi. Równie smaczna jest na ciepło jak i na zimno. Ta zupa to prawdziwy przebój jesieni.
Naukowcy wyszczególnili w róży 130 związków dobroczynnie oddziałujących na organizm człowieka. Jest ona bogatym źródłem wit. C, ma działanie wzmacniające, przeciwdepresyjne i oczyszczające, przeciwzapalne i ściągające. Działa odżywczo ale i wykrztuśne, poprawia krążenie, wzmacnia nerki i krew, itd. Witamina C, zawarta w róży jest aktywna i trwała, w przeciwieństwie do syntetycznej. Hamuje powstawanie nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi powstającymi w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych produktów np. wędlin, które zawierają nadmiar azotu.
ZUPA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY
Składniki:
500-600 g dojrzałych owoców dzikiej róży,
1,5 l wody,
sok z 1/2 cytryny,
8
łyżek cukru,
2 łyżki mąki kukurydzianej lub 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
0,25 l lodów waniliowych,
garść płatków
migdałów lub wybranych orzechów
opcjonalnie śmietana lub jogurt
Wykonanie:
Wykonanie:
1/ Owoce róży dokładnie myjemy i zalewamy wodą (zostawiamy sobie mniej więcej
pół szklanki). Zagotowujemy i na średnim ogniu, pod przykryciem gotujemy około 20-40
minut do miękkości co jakiś czas mieszając by owoce nie przywarły do dna garnka.
2/ Miksujemy zupę na niezbyt gładką masę i przecieramy na drobnym sitku,
żeby oddzielić pestki i skórki (starając się odzyskać jak najwięcej miąższu).
3/ Resztę wody (zimnej) mieszamy z mąką kukurydzianą.
4/ Do zupy dodajemy
cukier, sok z cytryny, a potem wlewamy wodę z rozpuszczoną mąką. Mieszamy, trzymając na
małym ogniu.
5/ Kiedy zupa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i czekamy aż
wystygnie, a potem władamy do lodówki, żeby ją schłodzić. Podajemy z
gałką lodów waniliowych, posypaną płatkami migdałowymi lub orzechami, z kleksem śmietany lub jogurtu. Moją ulubioną wersją jest lekko ciepła zupa z gałką lodów waniliowych posypana podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz