sobota, 11 lutego 2023

KARCZOCH RATUNEK DLA WĄTROBY


Karczoch zwyczajny jest dużą i ładną rośliną, dorastająca do 2 m wys., o pięknych kwiatach błękitnych lub fioletowych. Ekstrakty z karczocha są w smaku słono-gorzkie. Jest wspaniałą rośliną leczniczą, która jest również wykorzystywana w kuchni z powodu walorów smakowych. Rośnie w klimacie śródziemnomorskim i w niektórych rejonach Ameryki i Azji. W Polsce jest uprawiany w celach leczniczych.

Jak karczoch pomaga?
- przeciwdziała stłuszczeniu i marskości wątroby
- obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, działa podobnie jak statyny
- ma właściwości odtruwające, silne działanie hepatoprotekcyjne, 
  antyoksydacyjne, hipoglikemizujące
- stymuluje wydzielanie enzymów
- zapobiega atonii jelit
- wzmaga wchłanianie składników pokarmowych
- stymuluje czynności wydzielnicze  trzustki 
- zapobiega skurczom mięśni gładkich
- zapobiega stanom zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego, wątroby 
  i trzustki
- stymuluje wydzielanie soku jelitowego
- poprawia trawienie
powstrzymują odkładanie płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,    
  chroniąc przed rozwojem i postępem miażdżycy
działa ochronnie na naczynia krwionośne
- wyciągi karczochowe obniżają poziom triglicerydów we krwi
- działa żółciotwórczo i żółciopędnie
- zapobiega stłuszczeniu serca, nerek i mięśni szkieletowych, wywierając wpływ     
  lipotropowy
- stymuluje procesy odtruwania organizmu i eliminacji szkodliwych i zbędnych    
  metabolitów
- korzystnie wpływa na stan zdrowotny skóry i włosów
- wyciągi z karczocha stabilizują strukturę błon komórkowych, chroniąc komórki     
  przed uszkodzeniem i martwicą

KARCZOCH może ci pomóc w tych dolegliwościach
- zaburzenia poziomu cukru we krwi, cukrzyca
- hipoglikemia
- nietolerancje i alergie pokarmowe
- afty
- bóle żeber
- zapalenie jelita grubego
- kamienie w nerkach
- kamienie w pęcherzyku żółciowym
- zwapnienia
- wewnętrzne blizny
- półpasiec
- zapalenie kości i szpiku
- choroby tarczycy
- bezsenność
- zespół cieśni kanału nadgarstka
- uszkodzenia kości
- marskość wątroby
- zaburzenia układu hormonalnego
- stłuszczenie wątroby
- zapalenie wątroby typu A, B, C, HIV
- śródmiąższowe zapalenie pęcherza
- rak wątroby
- borelioza
- choroby nerwu wzrokowego
- rak trzustki
- wrzody żołądka
- toczeń układowy
- niewyjaśniona bezpłodność
- nowotwory układu krwiotwórczego (szpiczak mnogi)
w leczeniu przewlekłych chorób skóry, na tle zaburzeń metabolicznych
- wspomaga leczenie trądzików i łuszczycy

Zastsowanie mają ekstrakty, nalewki i wyciągi wodne (wyciągi wodne mają mniejsze znaczenie terapeutyczne).
Preparaty karczochowe wtedy przyniosą oczekiwane efekty gdy są zażywane regularnie i przez wiele miesięcy.

Napar z suszonych liści karczocha
Stymuluje wydzielanie żółci i soków trawiennych.
5 gram suszonych liści karczocha zalać szklanką gorącej wody. Odczekać 15 min. Wypijać 2-3 szklanki naparu dziennie.

Karczoch wykazuje spotęgowane współdziałanie z kurkumą, sylimaryną, mniszkiem, rzepikiem, dziurawcem, boldyną i z kocankami.

KARCZOCHY GOTOWANE NA PARZE z dipem cytrynowo - miodowym
4 karczochy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki soku z cytryny
3 listki świeżej szałwii
Zetnij ok. 1/4 każdego karczocha z góry. Usuń łodygi. Nożyczkami obetnij koniec każdego liścia. Do dużego garnka wlej 10 cm wody. Umieść karczochy nad wodą na sicie (będziesz je gotować w ten sposób na parze). Gotuj ok. 30-45 minut. (do czasu aż liście będą miękkie i będzie można je łatwo oderwać).
Przygotuj sos wkładając pozostałe składniki do rondelka. Podgrzewaj mieszając do połączenia (ok 2 min.). Jedz liście karczocha maczając w sosie. Proste i smaczne.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz