piątek, 28 października 2016

WZMACNIAJĄCE WINKO ŚWIĘTEJ HILDEGARDY



odnawia organizm, wzmacnia serce i nerki (główny generator energii w naszym ciele), poprawia krążenie, usuwa toksyny. Wyciąga z choroby i przywraca życiu. Rozprasza wilgoć i rozgrzewa. Jest pełne zdrowej energii doskonale dobranych ziół, dzięki której nawet ciężko chorzy odzyskują siłę i wracają do zdrowia. Pisze o tym w swoich książkach Stefania Korżawska polska zielarka i propagatorka poniższej receptury.

WINKO ŚWIĘTEJ HILDEGARDY Z BINGEN
Składniki:
garść natki pietruszki (z własnego ogrodu lub ze sprawdzonego źródła)
4 łyżki owoców głogu
2 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego lub półwytrawnego
1/2 litra miodu
5 łyżek octu jabłkowego (najlepiej własnej produkcji) lub 2 łyżki soku z cytryny
1 pokruszona laska cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2-3 goździki

Przygotowanie:
Natkę pietruszki umyć, pokroić i wrzucić do garnka, Wsypać głóg, cynamon, kardamon, goździki i wlać wino. Zagotować, a później na małym ogniu ogrzewać około 15 min. Wyłączyć ogrzewanie i pozostawić do naciągania pod przykryciem 1/2 godz. Przecedzić, dodać ocet jabłkowy lub sok z cytryny oraz 1/2 litra miodu. Zagotować i na małym ogniu ogrzewać 5 minut. Gorące winko rozlewać do butelek. Nie martwić się gotowaniem miodu gdyż w tym przypadku zależy nam na tym by miód nie zaśluzował osłabionego organizmu. Właśnie zagotowanie miodu wzmocni jego właściwości rozgrzewające i pozbawi właściwości śluzotwórczych.

Stosowanie:
można popijać 3-4 razy dziennie po 2 łyżki. Skuteczniejsze, gdy pijemy dodając do ciepłych herbat ziołowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz