niedziela, 17 grudnia 2017

6 SPOSOBÓW NA OBNIŻENIE CUKRU WE KRWI


1. GŁODÓWKA

Poza Bołotowem już wielu naukowców potwierdziło że głodówka reguluje pracę trzustki.
Jest to szczególnie korzystne przy cukrzycy typu II. Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć
swoją normalną dietę przez co najmniej pięć dni w miesiącu. W pierwszym dniu należy
ograniczyć kalorie w posiłkach do 1100 (w ciągu dnia), a w ciągu następnych czterech
dni, do 725 kalorii dziennie.

2. SCHŁODZENIE ORGANIZMU

Cukier intensywnie się zużywa podczas schłodzenia organizmu. Należy przy tym pamiętać, że zbyt duże wychłodzenie jest niebezpieczne. Dlatego schładzanie należy robić w saunie lub pod prysznicem (w kąpieli naprzemiennej / gorąca - zimna). W saunie najpierw rozgrzewamy się, a następnie przez 10-15 sekund chłodzimy ciało pod strumieniem zimnej wody lub w basenie. Przy gwałtownym ochłodzeniu komórki skóry szybko spalają cukier międzykomórkowy, aby utrzymać stałą temperaturę. Po schłodzeniu wracamy znów do sauny żeby ciało mogło wydalić produkty gwałtownego schłodzenia. Należy popijać w międzyczasie herbatkę z "carską wódką" i jeść po trochu owoce. Kilka zabiegów spowoduje, że poziom cukru we krwi spadnie (B.Bołotow).

3. SPOŻYCIE GORYCZY

Substancje gorzkie nasilają czynność trzustki, gdyż zostają rozszczepione na dwa enzymy: insulinę i trypsynę. Trypsyna tworząc parę z żółcią, trafia do dwunastnicy w celu rozszczepienia białek roślinnych, a insulina w parze z aminokwasami wątroby uczesticzy w rozdrabnianiu cukru

4. WYSIŁEK (PRACA FIZYCZNA I ĆWICZENIA SPORTOWE)

Wysiłek fizyczny wpływa korzystnie na wrażliwość na insulinę, kontrolę glikemii, profil lipidowy i sprzyja redukcji masy ciała. Może to być szybki (do zadyszki) spacer, 3-5 razy w tygodniu (ok. 150 min tygodniowo). Odpowiednią formą wysiłku u osób z cukrzycą, przy współwystępowaniu nadwagi/otyłości, w każdym wieku jest "nordic walking".

5. ŚRODOWISKO KWAŚNO-SŁONE W NARZĄDACH KRWIOTWÓRCZYCH I LIMFOTWÓRCZYCH

Pokarm GORZKI, KWAŚNY I SŁONY to neutralizatory cukru. Borys Bołotow uważa, że zasolenie to środowisko sprzyjające aktywacji insuliny (szczególnie ważne w cukrzycy typu II).
Bołotow zaleca również spożywanie enzymów kwaśno-cynkowych dla stymulowania pracy trzustki.

6. UZUPEŁNIANIE CYNKU I CHROMU
CYNK z roślin: gruszki, morwy, jabłka, czeremcha, czarna jagoda, warzywa strączkowe, ziarna słonecznika.i ser żółty
CHROM w pożywieniu: drożdżach, wołowinie gotowanej, jajkach, jabłkach, chudym mięsie, rybach, owocach morza, zielonym groszku, brokułach, kiełkach pszenicy i ziołach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz