Informacje którymi będę się dzielić na tym blogu nie powinny pełnić roli recepty, diagnozy ani terapii jakiejkolwiek choroby.
czwartek, 14 grudnia 2017
ŚWIEŻY SOK Z KAPUSTY - czy wiesz jak wiele może DLA CIEBIE zrobić?
I CÓŻ TAKIEGO MOŻE DLA CIEBIE ZROBIĆ ZWYKŁA KAPUSTA???
może i dziwne pytanie, ale ... jak się okazuje już w 1950 roku prof. Garnett Cheney stwierdził, że kapusta zawiera naturalny środek przeciwwrzodowy. Wykazał, że 850 ml soku z surowej kapusty dziennie powoduje ustąpienie bólów wrzodowych i poprawia gojenie owrzodzeń żołądka i dwunastnicy lepiej i szybciej niż stosowane wówczas leki. U 55ciu pacjentów pijących sok z kapusty uzyskał on poprawę w 95% w ciągu 3-5 dni. Owrzodzenia żołądka goiły się czterokrotnie, a dwunastnicy - trzykrotnie szybciej. Podobne efekty uzyskano w leczeniu więźniów podając im skoncentrowany sok z kapusty w kapsułkach.
Kapusta zawiera m.in. gefarnat, składnik stosowany w lekach przeciwwrzodowych, a także substancję przypominającą inny lek, karbenoksolon. Inny naukowiec (Dr G.B. Singh) dowiódł, że sok z kapusty działa na komórki ściany żołądka, pobudzając je do większej produkcji śluzu, a zatem większej ochrony przed sokami trawiennymi.
Dr Chenney zaleca:
zrób sok z surowej, zielonej kapusty. Pij ochłodzony sok (850 ml) codziennie. Poprawy można się spodziewać po około 3 tygodniach. Najlepiej się do tego nadaje kapusta wiosenna i letnia i jak najświeższa (droga z ogrodu do żołądka musi być jak najkrótsza). Kapusta musi być świeża i surowa ponieważ długie składowanie, gotowanie i inne przetwarzanie niszczy zawarte w kapuście czynniki przeciwwrzodowe.
11 najcenniejsze właściwości kapusty:
1. działanie przeciwnowotwo-
rowe,
2. pobudza produkcję czerwo-
nych krwinek,
3. jest moczopędna,
4. hamuje wzrost polipów
jelita grubego,
5. działa kojąco na wrzody
żołądka,
6. pobudza układ
odpornościowy,
7. niszczy bakterie i wirusy,
8 . działa korzystnie na procesy wzrostu,
9. przeciwdziała chorobie wieńcowej,
10. obniża poziom cholesterolu,
11. reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Kapusta zjadana na surowo przynosi ulgę i leczy:
- wrzody zewnętrzne i wewnętrzne.
- chorobę wrzodową,
- nieżyty przewodu pokarmowego,
- zgagę,
- wrzodziejące zapalenie jelit...
- zaparcia,
- działa leczniczo na wątrobę,
- zmniejsza podatność na choroby nowotworowe,
- obniża poziom cukru w krwi.
Szczególne właściwości mają świeże liście kapusty i wyciśnięty z nich sok.
Działają kojąco, antyseptycznie i leczniczo, usuwając toksyny ze skóry.
Okłady ze świeżych, umytych i rozgniecionych liści kapusty leczą:
rany,
oparzenia,
odmrożenia,
stłuczenia,
wrzody,
czyraki,
pęcherze,
ukąszenia owadów,
opryszczkę,
półpasiec,
nerwobóle,
ból głowy, migreny...,
działają przeciwzapalnie przy puchnięciu stawów.
Przykładane na klatkę piersiową leczą:
- kaszel,
- katar,
- zapalenie oskrzeli.
Przykładane na stawy i kończyny leczą:
- reumatyzm,
- postrzał,
- rwę kulszową,
- gruźlicę stawową i kostną,
- nerwobóle,
- żylaki,
- owrzodzenia...
Przykładane na twarz leczą:
- nerwobóle zębowe i nerwu twarzowego.
Świeży sok z kapusty leczy:
- łupież,
- oparzenia,
- odmrożenia,
- ukąszenia,
- trądzik,
- opryszczkę,
- liszaje,
- gangreny,
- czyraki,
- martwice,
- guzy,
- nowotwory,
- hemoroidy,
- egzemy,
- rany zaniedbane,
- katar,
- grypę,
Przykładane na podbrzusze leczą:
- zapalenie pęcherza,
- kolkę nerkową (plecy),
- dolegliwości żołądkowe,
- jelitowe,
- wątrobowe,
- wzmagają wydalanie płynów.
Często spożywane surówki z kapusty i świeży sok z niej wyciskany, działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.
Sok z kapusty kwaszonej ekologiczny zawiera witaminę A, E, K, PP, C, B1, B2, oraz związki mineralne m.in. wapń, potas, magnez, mangan, siarka, arsen, żelazo, fosfor, molibden.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz