czwartek, 14 grudnia 2017

ŚWIEŻY SOK Z KAPUSTY - czy wiesz jak wiele może DLA CIEBIE zrobić?


I CÓŻ TAKIEGO MOŻE DLA CIEBIE ZROBIĆ ZWYKŁA KAPUSTA???
może i dziwne pytanie, ale ... jak się okazuje już w 1950 roku prof. Garnett Cheney stwierdził, że kapusta zawiera naturalny środek przeciwwrzodowy. Wykazał, że 850 ml soku z surowej kapusty dziennie powoduje ustąpienie bólów wrzodowych i poprawia gojenie owrzodzeń żołądka i dwunastnicy lepiej i szybciej niż stosowane wówczas leki. U 55ciu pacjentów pijących sok z kapusty uzyskał on poprawę w 95% w ciągu 3-5 dni. Owrzodzenia żołądka goiły się czterokrotnie, a dwunastnicy - trzykrotnie szybciej. Podobne efekty uzyskano w leczeniu więźniów podając im skoncentrowany sok z kapusty w kapsułkach.

Kapusta zawiera m.in. gefarnat, składnik stosowany w lekach przeciwwrzodowych, a także substancję przypominającą inny lek, karbenoksolon. Inny naukowiec (Dr G.B. Singh) dowiódł, że sok z kapusty działa na komórki ściany żołądka, pobudzając je do większej produkcji śluzu, a zatem większej ochrony przed sokami trawiennymi.  

Dr Chenney zaleca:
zrób sok z surowej, zielonej kapusty. Pij ochłodzony sok (850 ml) codziennie. Poprawy można się spodziewać po około 3 tygodniach. Najlepiej się do tego nadaje kapusta wiosenna i letnia i jak najświeższa (droga z ogrodu do żołądka musi być jak najkrótsza). Kapusta musi być świeża  i surowa ponieważ długie składowanie, gotowanie i inne przetwarzanie niszczy zawarte w kapuście czynniki przeciwwrzodowe.

11 najcenniejsze właściwości kapusty:
1.  działanie przeciwnowotwo-
     rowe,
2.  pobudza produkcję czerwo-
     nych krwinek,
3.  jest moczopędna,
4.  hamuje wzrost polipów
     jelita grubego,
5.  działa kojąco na wrzody
     żołądka,
6.  pobudza układ

      odpornościowy,
7.   niszczy bakterie i wirusy,
8 .  działa korzystnie na procesy wzrostu,
9.   przeciwdziała chorobie wieńcowej,
10. obniża poziom cholesterolu,
11. reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Kapusta zjadana na surowo przynosi ulgę i leczy:
-  wrzody zewnętrzne i wewnętrzne.
-  chorobę wrzodową,
-  nieżyty przewodu pokarmowego,
-  zgagę,
-  wrzodziejące zapalenie jelit...
-  zaparcia,
-  działa leczniczo na wątrobę,
-  zmniejsza podatność na choroby nowotworowe,
-  obniża poziom cukru w krwi.















Szczególne właściwości mają świeże liście kapusty i wyciśnięty z nich sok.
Działają kojąco, antyseptycznie i leczniczo, usuwając toksyny ze skóry.

Okłady ze świeżych, umytych i rozgniecionych liści kapusty  leczą:
rany,
oparzenia,
odmrożenia,
stłuczenia,
wrzody,
czyraki,
pęcherze,
ukąszenia owadów,
opryszczkę,
półpasiec,
nerwobóle,
ból głowy, migreny...,
działają przeciwzapalnie przy puchnięciu stawów.


Przykładane na klatkę piersiową leczą:
-  kaszel,
-  katar,
-  zapalenie oskrzeli.

Przykładane na stawy i kończyny  leczą:
-  reumatyzm,
-  postrzał,
-  rwę kulszową,
-  gruźlicę stawową i kostną,
-  nerwobóle,
-  żylaki,
-  owrzodzenia...
Przykładane na twarz leczą: 
-  nerwobóle zębowe i nerwu twarzowego.

Świeży sok z kapusty leczy: 
-  łupież,
-  oparzenia,
-  odmrożenia,
-  ukąszenia,
-  trądzik,
-  opryszczkę,
-  liszaje,
-  gangreny,
-  czyraki,
-  martwice,
-  guzy,
-  nowotwory,
-  hemoroidy,
-  egzemy,
-  rany zaniedbane,
-  katar,
-  grypę,

Przykładane na podbrzusze leczą: 
-  zapalenie pęcherza,
-  kolkę nerkową (plecy),
-  dolegliwości żołądkowe,
-  jelitowe,
-  wątrobowe,
-  wzmagają wydalanie płynów.













Często spożywane surówki z kapusty i świeży sok z niej wyciskany, działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.

Sok z kapusty kwaszonej ekologiczny zawiera witaminę A, E, K, PP, C, B1, B2, oraz związki mineralne m.in. wapń, potas, magnez, mangan, siarka, arsen, żelazo, fosfor, molibden.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz