Już w starożytnym Rzymie kapustę czczono jako lekarstwo na raka.
Dziś wiemy, że jej antyrakowe działanie jest wynikiem licznych związków
antynowotworowych i przeciwutleniaczy.
antynowotworowych i przeciwutleniaczy.
Kapusta jest najmniej kaloryczna spośród warzyw i najbardziej bogata w składniki odżywcze.
Co nam daje jedzenie kapusty?
- przyspiesza metabolizm estrogenu, co pomaga blokować rozwój raka piersi,
- tłumi wzrost polipów co blokuje mechanizmy powstania raka jelita grubego,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego ( według badań np. wśród
mężczyzn, którzy jedzą kapustę częściej niż raz w tygodniu, ryzyko zmniejsza się
o całe 66% ).
- chroni przed rakiem żołądka (wystarczą zaledwie dwie łyżki ugotowanej kapusty dziennie ).
KAPUSTA JEST POMOCNA NIE TYLKO W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- kapusta zawiera niezwykle silne związki chroniące przed chorobą wrzodową,
- sok z kapusty okazał się pomocny w leczeniu choroby wrzodowej,
- sok z kapusty ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe,
- kapusta Bok Choy obniża wysokie ciśnienie krwi o 30 punktów lub więcej,
- kapusta czerwona jest znana ze swoich zdolności do równoważenia poziomu cholesterolu
we krwi,
- leczy wszelkie guzy
- leczy choroby stawów (okłady z liści kapusty)
- zapobiega anemii (sok z kapusty)
- zapobiega obrzękom (sok z kapusty)
- podnosi odporność (sok z kapusty, kiszona kapusta)
- zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie (z powodu zawartości siarki)
- bóle reumatyczna i owrzodzenia ( okłady z soku kapusty)
- oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych (kapusta kiszona)
- stwarza doskonałe warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych
(kapusta kiszona)
Czerwona kapusta ma dwukrotnie więcej błonnika niż kapusta biała.
Kalafior i brukselka mają podobne właściwości jak kapusta czerwona.
Bok Choy (kapusta właściwa chińska), jest pełna minerałów.
Nie ma potrzeby stosowania drogich leków na receptę, które niszczą wątrobę, nerki i układ trawienny gdy jest na świecie kapusta.
Do warzyw kapustnych zaliczane są:
kapusta głowiasta biała
kapusta głowiasta czerwona
kapusta włoska
kapusta pekińska
Bok Choy
brukselka
kalafior
brokuł
kalarepa
jarmuż
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz