piątek, 5 stycznia 2018

RAK PIERSI, RAK JELITA GRUBEGO, RAK ŻOŁĄDKA I NIEPOZORNA KAPUSTA CHRONIĄCA PRZED NIMI

Już w starożytnym Rzymie kapustę czczono jako lekarstwo na raka. 
Dziś wiemy, że jej antyrakowe działanie jest wynikiem licznych związków
antynowotworowych i przeciwutleniaczy. 
Kapusta jest najmniej kaloryczna spośród warzyw i najbardziej bogata w składniki odżywcze.

Co nam daje jedzenie kapusty?
-   przyspiesza metabolizm estrogenu, co pomaga blokować rozwój raka piersi,
-   tłumi wzrost polipów co blokuje mechanizmy powstania raka jelita grubego,
-   zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego ( według badań np. wśród
    mężczyzn, którzy jedzą kapustę częściej niż raz w tygodniu, ryzyko zmniejsza się
    o całe 66% ).
-   chroni przed rakiem żołądka (wystarczą zaledwie dwie łyżki ugotowanej kapusty dziennie ).

KAPUSTA JEST POMOCNA NIE TYLKO W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
-   kapusta zawiera niezwykle silne związki chroniące przed chorobą wrzodową,
-   sok z kapusty okazał się pomocny w leczeniu choroby wrzodowej,
-   sok z kapusty ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe,
-   kapusta Bok Choy obniża wysokie ciśnienie krwi o 30 punktów lub więcej,
-   kapusta czerwona jest znana ze swoich zdolności do równoważenia poziomu cholesterolu
    we krwi,
Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html
-   leczy wszelkie guzy
-   leczy choroby stawów (okłady z liści kapusty)
-   zapobiega anemii (sok z kapusty)
-   zapobiega obrzękom (sok z kapusty)
-   podnosi odporność (sok z kapusty, kiszona kapusta)
-   zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie (z powodu zawartości siarki)
-   bóle reumatyczna i owrzodzenia ( okłady z soku kapusty)
-   oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych (kapusta kiszona)
-   stwarza doskonałe warunki do rozmnażania dobroczynnych bakterii jelitowych
     (kapusta kiszona)

Czerwona kapusta ma dwukrotnie więcej błonnika niż kapusta biała.
Kalafior i brukselka mają podobne właściwości jak kapusta czerwona.
Bok Choy (kapusta właściwa chińska), jest pełna minerałów.
Nie ma potrzeby stosowania drogich leków na receptę, które niszczą wątrobę, nerki i układ trawienny gdy jest na świecie kapusta.

Do warzyw kapustnych zaliczane są:
kapusta głowiasta biała
kapusta głowiasta czerwona
kapusta włoska
kapusta pekińska
Bok Choy
brukselka
kalafior
brokuł
kalarepa
jarmuż

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz