wtorek, 3 lipca 2018

CZARNA NALEWKA Z ORZECHÓW WŁOSKICH - KRÓLOWA APTECZKI DOMOWEJ


Czarna nalewka z orzecha włoskiego niezastąpiona w domowej apteczce ma dość szerokie spektrum leczniczego działania. Warto ją mieć w domu i najlepiej zrobić własnoręcznie.
Pomoże nam w kłopotach żołądkowych (zwłaszcza w przypadku biegunki) oraz bólu jelit,  wzmocni organizm, oczyści krew, zniszczy pasożyty przewodu pokarmowego. Orzech włoski ma jedną niezwykłą "umiejętność", a mianowicie,  produkuje naturalne herbicydy. To one nie pozwalają w jego najbliższym otoczeniu wykiełkować żadnym roślinom (również własnym siewkom). Nalewka właśnie dzięki tym właściwościom skutecznie zwalcza grzyby, bakterie, pasożyty i drożdżaki w układzie pokarmowym.
Orzech pochodzi z Azji a do Europy przybył z rzymianami. Uważa się obecnie że liście europejskiego orzecha włoskiego są o wiele bogatsze w witaminy i składniki lecznicze niż jego przodka z południa.
Zielone orzechy na nalewki zbiera się na przełomie czerwca i lipca (później są już zbyt twarde). Można też wykorzystywać zielone łupiny orzecha włoskiego zebrane gdy jest już dojrzały ale jeszcze nie spadł z drzewa a łupina zaczęła pękać i odchodzić od stwardniałej otoczki. Te łupiny nie są tak bogate w składniki jak niedojrzałe zielone orzechy zbierane w czerwcu ale wciąż jeszcze bardzo wartościowe.


DZIAŁANIE JAKIE MA ORZECH NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
-  silnie ściągające, 
-  odkażające, 
-  przeciwszkorbutowe, 
-  przeciwzapalne, 
-  przeciwkrwotoczne, 
-  rozkurczowe, 
-  odrobaczające, 
-  wzmacniające trawienie, 
-  moczopędne, 
-  wzmacniające organizm, 
-  odtruwające, 
-  przeciwkaszlowe.

KIEDY STOSOWAĆ ORZECH WŁOSKI?
-  na stany zapalne i zakażenia przewodu pokarmowego, 
-  na stany zapalne i zakażenia układu moczowego, 
-  na stany zapalne i zakażenia układu oddechowego, 
-  na osłabienie, 
-  na choroby zakaźne, 
-  na choroby skórne (grzybice, trądzik, zapalenia skórne), 
-  na infekcje wirusowe (wykazuje działanie przeciwwirusowe), 
-  w chorobach oczu,  
-  na przeziębienie, 
-  przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
-  przy schorzeniach trzustki, 
-  w chorobach śledziony 
-  przy zaburzeniach trawienia, 
-  na biegunkę, 
-  na niestrawność, 
-  na pękające i przepuszczalne naczynia krwionośne, 
-  na bóle brzucha, 
-  przy nadmiernej potliwości (kąpiele), 
-  na robaki obłe, 
-  przy chorobie wrzodowej, 
-  na skąpomocz, 
-  na obrzęki, 
-  na nadciśnienie, 
-  przy nadmiernych krwawieniach miesiączkowych, 
-  na upławy, 
-  przy stanach zapalnych narządów płciowych.

ORZECHÓWKA NAJPROSTSZA:
Składniki:
20 zielonych orzechów
0.5 litra spirytusu 75%

Przygotowanie:
Zielone orzechy (zebrane koniec czerwca, początek lipca), z miękką jeszcze skorupą oraz z małym zalążkiem orzecha, myjemy i kroimy na plasterki.(całą pracę wykonujemy w rękawiczkach /orzechy brudzą). Pokrojone orzechy umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem (75%), szczelnie zamknięty odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.


NALEWKA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH Z BRĄZOWYM CUKREM
Składniki:
1 litr alkoholu domowej roboty (bimber) lub ½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
30 zielonych orzechów włoskich
¾ szklanki brązowego cukru lub miodu.

Przygotowanie:
Orzechy siekamy, zasypujemy cukrem lub miodem i pozostawiamy na kilka dni w ciemnym miejscu, tak aby puściły soki. Po tym czasie dodajemy do nich alkohol i dodatkowo dla smaku można dodać prawdziwą laskę wanilii lub korę cynamonu (nie mieloną), kilka goździków, skórki pomarańczy.
Odstawić do maceracji w ciepłe, ciemne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła.


SMACZNA NALEWKA Z ORZECHA Z CYTRUSAMI
Składniki:
1 l spirytusu
1 l przegotowanej wody
1 kg cukru lub 2 szklanki miodu
1 pomarańcza (wymyta w sodzie, a następie wyparzona i pocięta w ćwiartki)
1 cytryna (wymyta w sodzie, a następie wyparzona i pocięta w ćwiartki)
1 laska wanilii 
1 laska cynamonu
kilka goździków do smaku

Przygotowanie:
Jeśli używasz cukru zagotuj go z wodą i wystudź. Kiedy syrop ostygnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, przykryj gazą i pozostaw w ciepłym i słonecznym miejscu na co najmniej 30 dni, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie rozlej nalewkę do butelek i przechowuj w ciemnym miejscu. Taka naleweczkę (1 kieliszek) warto profilaktycznie pić raz dziennie po posiłku.


NALEWKA ORZECHOWA Z RODZYNKAMI
Składniki:
0,5 kg młodych zielonych orzechów włoskich
0,2 kg rodzynek sułtańskich
0,5 l wódki

Przygotowanie:
Orzechy pokroić w połówki, włożyć do słoika wraz z rodzynkami i zalać wódką. Postawić w ciemnym miejscu na 3 m-ce. Potem przelać do butelki i pić w razie bólu brzucha, niestrawności, ale nie tylko :)


ZASYPKA JUGLANDOWA / czyli ORZECHOWA na:
-  zmiany sączące, 
-  rany, 
-  oparzenia, 
-  owrzodzenia, 
-  odparzenia, 
-  opryszczki.

Przygotowanie:
Suche liście lub korę orzecha zmielić w młynku na pył. Chore miejsca  pudrować 3-4 razy dziennie. Proszek juglandowy można zmieszać z zasypką Alantan lub Linomag (1 łyżka proszku na 1 łyżkę zasypki, wymieszać) i stosować w wyżej wymienionych schorzeniach oraz do obsypywanla skóry łojotokowej i z trądzikiem młodzieńczym (przepis dr-a Różańskiego)


Odwar z liści orzecha włoskiego lub zielonych łupin nieszkodliwie farbuje włosy i skórę w kąpieli na kolor opalenizny słonecznej  (Nie musisz już chodzić do solarium)

SYROP Z ORZECHA WŁOSKIEGO DLA DZIECI
Na drobno pokrojone orzechy nasypać cukru 2-3 razy tyle i odstawia w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach odcedzić i stosować 1 łyżeczkę w razie biegunki. Można podawać nawet małym dzieciom

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW I MIODU 
(zdrowsza wersja syropu ale dla dzieci i dorosłych nieuczulonych na miód)
Składniki:
1 litr miodu (np. lipowego, faceliowego itd.)
40 małych zielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Orzechy umyć, osuszyć i drobno pokroić (rób to w rękawiczkach aby uchronić dłonie przed zabrudzeniem). Włożyć do słoika, zalać miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.

OLIWA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
Składniki:
100 g posiekanych orzechów zielonych
500 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Posiekane orzechy zielone zalać w słoiku oliwą z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc. Po upływie miesiąca przefiltrować.

Oliwa jest znakomitym środkiem przeczyszczającym i przeciwpasożytniczym. Zewnętrznie pomaga przy owrzodzeniach skóry, czyrakach, ropniach, odmrożeniach, wypadaniu włosów, hemoroidach.

LIŚCIE ORZECHA WŁOSKIEGO DZIAŁAJĄ:
ściągająco
-  przeciwrobaczo
-  oczyszczająco
-  wzmacniająco na żołądek
-  dezynfekująco
-  przyspieszają gojenie ran

NAPAR Z LIŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO
2 łyżeczki drobno pokrojonego liścia zaparzyć szklanką wrzątku i pić do dwóch szklanek dziennie w nieżytach dróg trawiennych, biegunkach nerwicowych, robakach obłych, nerwicowym poceniu się przy skrofulozie, wrzodach skórnych, stanach zapalnych gruczołów limfatycznych.

W liściach orzecha włoskiego znajdują się duże ilości witaminy A, B1, C i PP.

Sproszkowany liść orzecha można dodawać do miodu, soku malinowego, soku z czarnej porzeczki i podawać rekonwalescentom.

Nie stosować liścia więcej niż 3g jednorazowo, gdyż może spowodować zaparcia.

Gdy na świecie nie było jeszcze pestycydów stosowano wyciągi z liści i zielonych łupin orzecha włoskiego do odstraszania szkodników stosując naturalne opryski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz