sobota, 8 kwietnia 2017

SOKI I KOKTAJLE RATUJĄCE ŻYCIE


Świeżo wyciskane soki mają potężną moc leczniczą 
i moc odmładzającą komórki całego ciała.
Pomagają na liczne problemy zdrowotne.
Pomimo tego że same leczą można je również wykorzystać jako nośnik dodatkowych substancji odżywczych i ziół. Można w nich rozpuszczać sproszkowane naturalne dodatki, które spotęgują ich lecznicze działanie. Organizm szybciej przyswaja substancje odżywcze i zioła w sproszkowanej postaci niż w tabletkach. Wystarczy dodać je do soku, żeby przyśpieszyć ich rozpuszczalność, trawienie i wchłanianie. Sok dostarcza substancje odżywcze komórkom błon śluzowych jelit w łatwo przyswajalnej postaci. Komórki nie muszą zużywać wówczas tak dużo energii, jak podczas wchłaniania tabletek. Jest to bardzo ważne zwłaszcza dla osób z zapaleniem błony śluzowej jelit.

Żeby otrzymać smaczny sok różne owoce i warzywa można rozmaicie ze sobą łączyć. Różnorodność kolorów i smaków daje wybór, którym nie można się znudzić. Dla tych, którym brakuje energii, nie ma nic lepszego niż świeży sok każdego dnia. Rozjaśni każdy dzień, dostarczając bodźca do działania i wzmacniając odporność.

Soki są bogate w żywe enzymy, które wspomagają trawienie, co oznacza, że odciążają jelita,wątrobę i trzustkę. W efekcie wspomniane organy nie muszą tak ciężko pracować, żeby dostarczyć niezbędne do życia substancje odżywcze. Dzięki temu oszczędzasz energię i nie czujesz się ociężale. Organizm może wchłonąć nawet do 99 % zawartych w soku substancji odżywczych.
Żeby przygotować średniej wielkości szklankę soku marchwiowego (250 ml) trzeba zużyć 500 g surowej marchwi. Zjedzenie tylu marchewek na raz byłoby trudne, zajęłoby dużo czasu i stanowiłoby zbyt duże obciążenie dla szczęk oraz zębów.
Soki są wyjątkowe, ponieważ dostarczają jelitom skoncentrowane roślinne substancje odżywcze. Normalne ilości owoców i warzyw zjadane każdego dnia nie dają takich samych efektów. Dlatego najlepiej włączyć do diety duże ilości surowych owoców i warzyw, gotowanych warzyw oraz świeżo wyciskanych soków. Jeśli niektóre soki mają dla ciebie zbyt intensywny smak, zawsze możesz rozcieńczyć je wodą albo smakową herbatą ziołową, w zależności od tego, co lubisz. Jeśli nie tolerujesz fruktozy (cukru zawartego w owocach) albo jesteś diabetykiem,  lepiej unikaj świeżych soków owocowych i pij wyłącznie warzywne.

ŚWIEŻE SOKI I KOKTAJLE Z SUROWYCH OWOCÓW I WARZYW MOGĄ POMÓC W PRZYPADKACH:
-    przewlekłego zmęczenia
-    problemów trawiennych
-    zespołu nadwrażliwości jelita grubego
-    nieswoistych zapaleń jelit
-    stłuszczeniowej  choroby wątroby i innych problemów z wątrobąr
-    bólów głowy i migreny
-    zapalenia stawów
-    chorób układu krążenia
-    wysokiego ciśnienia krwi
-    nadwagi
-    alergii i zaburzeń immunologicznych
-    problemów ze skórą i włosami
-    egzemy
-    dusznicy
-    endometriozy
-    fibromialgii
-    grypy i przeziębienia
-    hemoroidów
-    kamieni żółciowych i problemów z drogami żółciowymi
-    kataru siennego
-    osteoporozy
-    pasożytów jelitowych
-    problemów z libido
-    raka
-    zaburzeń hormonalnych
-    zaburzeń funkcjonowania tarczycy
-    zakrzepicy żył głębokich
-    zatrzymania płynów w organizmie
-    zaparć
-    astmy
-    nawrotowych infekcji
-    anemii
-    bezsenności
-    cellulitu
-    chorób nerek
-    cukrzycy
-    depresji   
-    i wielu innych.

SOKI ZMNIEJSZAJĄ KWASOWOŚĆ I OBNIŻAJĄ POZIOM TOKSYN W ORGANIZMIE
Wielu ludzi żywi się głównie przetworzonymi produktami spożywczymi i nadużywa kawy, herbaty i alkoholu. Dlatego w ich ciałach powstaje mnóstwo kwasów i produktów odpadowych przemiany materii, które mogą wywoływać stany zapalne. Kwasowość w organizmie można zneutralizować, pijąc soki. Sok z selera, ogórka i kapusty doskonale zmniejsza kwasowość. To skuteczny sposób na zrównoważenie pH (przywrócenie równowagi pomiędzy kwasami a zasadami) w organizmie. Dzięki temu znacznie podnosi się poziom energii i poprawia samopoczucie.

Świeże soki pobudzają jelita, wątrobę i nerki dzięki czemu organizm rozkłada i wydala więcej chemicznych substancji oraz produktów odpadowych przemiany materii. Co więcej, poprawiają jakość żółci i zwiększają jej przepływ. To bardzo ważne dla oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ wątroba wydala z organizmu duże ilości toksycznych substancji trujących właśnie razem z żółcią. Drogi żółciowe niektórych ludzi przypominają  "kanały ściekowe" pełne niezdrowych tłuszczów i toksyn. Nic dziwnego że miliony cierpią z powodu chorób wątroby, woreczka żółciowego i kamieni. Gdyby tylko wiedzieli jaką moc mają świeżo wyciskane soki!!! Mogliby zachować woreczek żółciowy i wieść zdrowsze życie.

SOKOWA DIETA Z SUROWYCH OWOCÓW I WARZYW  (wg dr Sandry Cabot)
Dla zresetowania organizmu warto stosować co jakiś czas.
Przez 2 - 3 dni jeść tylko surowe owoce i warzywa i pić tylko świeżo wyciskane soki.
Tej diety nie mogą stosować diabetycy, gdyż ich organizm potrzebuje regularnych dostaw złożonych węglowodanów i białka.

Leki stosowane przy leczeniu pospolitych dolegliwości mogą powodować inne problemy zdrowotne:
-   niesteroidowe leki przeciwzapalne, jeżeli przyjmuje się je przez dłuższy czas, mogą
    uszkadzać nerki, wątrobę i żołądek
-   leki obniżające poziom cholesterolu / statyny mogą wywoływać groźne choroby mięśni
-   niektóre leki używane do obniżenia poziomu cukru we krwi mogą doprowadzić do
    pojawienia się chorób wątroby
-   leki przeciwzapalne przyjmowane przez kilka miesięcy mogą spowodować depresję i
    problemy z koncentracją
-   przyjmowane przez dłuższy czas antybiotyki mogą trwale uszkodzić wątrobę co też
    może prowadzić do zaburzenia działania układu odpornościowego , objawiającego
    się alergiami i chorobami autoimmunologicznymi
-   steroidy takie jak Kortyzon, mogą powodować otyłość, nadciśnienie krwi, cukrzycę
    i osteoporozę. Do tego wraz z upływem czasu tracą też skuteczność.

Często bywa tak że gdy zachorujemy wpadamy w panikę i czym prędzej połykamy tabletki zapisane przez lekarza bez szczegółowego prześledzenia przyczyn choroby. Żyjemy w świecie ciągłego pośpiechu my, i nasi przepracowani lekarze. Nie dajemy sobie czasu na dłuższe leczenie ziołami, nie ufamy naturalnym metodom leczenia, często nie wiemy że żeby być zdrowym wystarczyłoby wprowadzić zmiany w diecie.

JAKIE SKŁADNIKI ZAWIERAJĄ ŚWIEŻE SOKI?
--- Żywe enzymy, które poprawiają trawienie i rozbijają śluz. Enzymy są katalizatorami
     procesu przemiany materii niezbędnego do trawienia żywności i produkowania energii
     komórkowej.
--- Żywe substancje antybiotyczne, zwalczające infekcje.
--- Naturalne substancje przeciwzapalne, które łagodzą ból i redukują uszkadzanie komórek.
--- Przeciwutleniacze, takie jak witamina C, E, flawonoidy, beta-karoten oraz inne karotenoidy,
     które walczą z rakiem i łagodzą stany zapalne.
--- Fitochemikalia, czyli substancje chemiczne zawarte w roślinach, które pomagają na wiele
     chorób. Zaliczamy do nich: flawonoidy, karotenoidy, terpeny, kumaryny, kapsaicynę,
     chlorofil, indole, izotycjany, lentinan i izoflawony. W jednym cytrusie znajduje się ponad
     170 fitochemikaliów, z których aż 60 ma działanie przeciwzapalne i przeciwrakowe, a
     także zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się zakrzepów krwi. Jak do tej pory
     odkryto ponad 4000 różnych flawonoidów, a jest ich podobno znacznie więcej. Wyciskanie
     soków jest skutecznym i tanim sposobem pozyskiwania tych ważnych substancji w żywej
     postaci.
--- Organiczne związki siarki, które usuwają toksyny z trujących substancji chemicznych i
     leków oraz oczyszczają wątrobę i krwiobieg.
--- Minerały, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, bor, selen.
--- Witamina K, która znajduje się w ciemnozielonych warzywach liściastych i wzmacnia
     kości oraz układ odpornościowy.
--- Niektóre soki ze świeżych owoców zawierają duże ilości prostych cukrów, takich jak
     fruktoza. Jednak nie ma mowy o szkodliwych efektach szybkiego wchłaniania
     rafinowanych cukrów, ponieważ zapobiegają temu minerały i witaminy.
--- Płyn zawarty w roślinach zapobiega odwodnieniu i wspomaga funkcjonowanie nerek.

Wszystkie jadalne zielone liście mogą być z powodzeniem wykorzystywane do przygotowywania zielonych koktajli, jednak należy się przy tym kierować pewnymi kryteriami:
-   liście powinny pochodzić z upraw ekologicznych
-   wybieraj możliwie najciemniejsze liście (ich intensywny kolor oznacza dużą zawartość
    chlorofilu)
-   najlepiej gdy się je spożywa w dniu po zebraniu

ZIELENINA, KTÓRĄ MOŻNA WYKORZYSTAĆ DO PRZYGOTOWANIA KOKTAJLI:
*   wszystkie rodzaje naci:
     liście marchwi
     liście buraków
     liście rzepy
     liście rzodkiewki
*   liście botwinki,
     liście porów,
     liście kalarepy
     liście różnych kapust
*   jarmuż
*   sałaty, zwłaszcza intensywnie zielone:
     rzymska,
     roszponka,
     dębolistna,
     masłowa,
     rukol
*   aromatyczne zioła:
     bazylia,
     mięta,
     melisa
     tymianek
     majeranek
     kolendra,
     anyż,
     estragon
*   pietruszka
*   koperek
*   szczypior
*   szpinak
*   rzeżucha
*   seler
*   liście dziko rosnących ziół w różnych sezonach:
     pokrzywa
     mniszek lekarski
     jasnota
     ogórecznik
     malwa
     fiołek
     czosnek niedźwiedzi
     portulaka
     amarant
     babka
     mlecz
     koniczyna
     komosa
     młode liście różnych gatunków drzew (gdy zaczynają kwitnąć i owocować zbieramy
     kwiaty i owoce bo w tym czasie w nich jest najwięcej wartościowych składników)

Liście dziko rosnących roślin zielnych, takich jak np. komosa, mniszek lekarski, pokrzywa
zawierają znacznie więcej substancji odżywczych niż rośliny z pola i ogrodu.

Bardzo ważne jest by zachować dużą różnorodność składników przygotowując soki i koktajle. Pozwoli to uniknąć niedoborów niektórych składników odżywczych.
Szpinak i szczaw w dużych ilościach mogą powodować gromadzenie się kwasu szczawiowego.
Diabetycy muszą uważać na owoce o dużej zawartości cukru.

Najwyższa pora, abyśmy zaczęli odkrywać moc dietetyki, dzięki której będziemy mogli skutecznie zwalczać przyczyny chorób  i przywracać do zdrowia chore komórki naszych ciał. Surowe soki i koktajle mogą się wydawać zbyt proste by uwierzyć w to że działają w tak poważnych chorobach jak np. rak, a jednak są tacy, którzy mogą to potwierdzić.

2 komentarze:

  1. Ja teraz robię takie miksy https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/ ale z tej listy powyżej mam zamiar skrzętnie skorzystać, chociaż słyszałam że nać marchwi to jednak do sokowania jest niebardzo...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że mój post okazał się przydatny. Natka marchwi ma specyficzny smak i nie każdy ją polubi. Do soków najlepsza jest natka z młodej marchewki, ale nic na siłę. Myślę że każdy powinien wybierać to co mu najbardziej odpowiada, małe modyfikacje składu soków na pewno im nie zaszkodzą.

    OdpowiedzUsuń