środa, 12 kwietnia 2017

JAKI SOK CZY KOKTAJL NA ALERGIĘ, WĄTROBĘ, RAKA, CUKRZYCĘ, HEMOROIDY, PROBLEMY Z LIBIDO, KACA I INNE




CO LEPSZE? SOK CZY KOKTAJL?
A MOŻE JEDNAKOWO WAŻNE?
Przeważnie myli się koktajle z sokami. Co w takim razie je różni? Soki otrzymuje się przez odciśnięcie płynu z owoców i warzyw, z których usuwa się włókna, w przeciwieństwie do koktajli, w których włókna pozostają i są rozdrabniane. Skupmy się więc na tym co je różni, na włóknach.
Włókna roślinne są nam potrzebne, z jednej strony, by zapewnić prawidłowe funkcjonowanie jelit: działają jak miotła wymiatając z nich odpady. Korzystnie wpływają również na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami metabolizmu. Dodatek włókien roślinnych może obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać powstawaniu kamieni. Poza tym włókna roślinne powodują uczucie sytości i zawierają silne antyoksydanty. Jednak niektóre delikatne jelita (szczególnie w chorobie Crohna) nie tolerują włókien roślinnych i tutaj bardziej odpowiednie będą soki. Soki wzmacniają organizm i pomagają mu stopniowo odbudować własne siły obronne. Po terapii sokowej, gdy jelita wrócą do formy, warto do diety również wprowadzić koktajle bogate we włókna roślinne. Soki są bogate w żywe enzymy co wspomaga trawienie. Nie obciążają jelit, wątroby i trzustki, są łatwoprzyswajalne. Organizm może wchłonąć nawet do 99 % zawartych w nich substancji odżywczych.

Skoro już wiemy że i soki i koktajle mają swoje atuty przejdźmy do praktyki.
Zestawy składników, zalecanych poniżej kuracji, można przygotowywać w formie soków i w formie koktajli. Jeżeli będziemy chcieli przygotować koktajl ze składników na sok wystarczy że dodamy szklankę wody.

NIEKTÓRYCH OWOCÓW I WARZYW NIE NALEŻY ZE SOBĄ ŁĄCZYĆ ?
Niektórych owoców i warzyw nie należy ze sobą łączyć , ponieważ niektóre roślinne substancje chemiczne wchodzą ze sobą w reakcje, tworząc takie mieszanki, których układ trawienny nie toleruje najlepiej albo, które nie smakują zbyt dobrze. Jeśli po wypiciu któregoś z soków źle się poczujesz, zmień ilości składników proponowane w przepisie, tak żeby sok ci smakował albo rozcieńcz go wodą lub zimną herbatą ziołową.

UNIKAJ WYMIENIONYCH PONIŻEJ POŁĄCZEŃ
*    suszone śliwki nie komponują się z kapustą, cebulą, rzeżuchą ani czosnkiem
*    gruszki i pomidory nie smakują razem najlepiej
*    winogrona mogą powodować wzdęcia w połączeniu z marchwią
*    czosnek i cebula nie smakują dobrze w połączeniu z owocami, z wyjątkiem pomidorów,
      cytryn oraz pomarańczy
*    figi nie pasują do rzodkiewek
*    jeżyny nie pasują do buraków
*    morele nie pasują do zielonych warzyw ani ziół
*    kapusta, rzeżucha i rzepa nie komponują się z cytryną, pomarańczą ani grejpfrutem

WSKAZÓWKI do przygotowywania soków i koktajli:
-     tak soki jak i koktajle można przygotowywać wedle własnych upodobań
-     jeśli twój organizm nie toleruje niektórych warzyw lub owoców albo masz na nie
      uczulenie, możesz z nich zrezygnować
-     jeśli nie odpowiada ci smak, zamień owoce albo warzywa na inne, dowolnie przez
      ciebie wybrane

JEŚLI JAKIKOLWIEK ZE SKŁADNIKÓW SOKU LUB KOKTAJLU TAKI JAK CHRZAN, CZOSNEK, CEBULA, IMBIR, RZODKIEW ITP. WYWOŁUJE U CIEBIE PROBLEMY TRAWIENNE ALBO ŻOŁĄDKOWE, MOŻESZ:
-     zmniejszyć ilości ( nie należy się tym martwić, bo nawet bardzo mała ilość może zdziałać
      cuda)
-     pić soki tuż przed posiłkami
-     rozcieńczyć sok wodą , herbatą ziołową albo smakową herbatą ziołową.

BETA - KAROTEN
wiele owoców i warzyw używanych do przygotowywania soków i koktajli zawiera ten składnik. Jest to dobroczynna, roślinna substancja chemiczna będąca silnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele rodzajów raka. Kiedy w organizmie wzrasta poziom beta-karotenu, skóra może delikatnie pożółknąć albo zbrązowieć. Proces ten widać wyraźniej na wewnętrznych częściach rąk i dłoniach. Nie ma to nic wspólnego z toksycznością  witaminy A. Beta - karoten nie zostanie zamieniony w witaminę A, jeśli organizm nie będzie jej potrzebował. Zatem wysoki poziom beta - karotenu w organizmie nie doprowadzi do toksyczności witaminy A, a jedynie zmniejszy ryzyko zachorowania na raka i nada skórze zdrowy wygląd.

LECZNICZE SOKI NA RÓŻNE CHOROBY wg dr Sandry Cabot

ALERGIE
Mogą mieć różne objawy
-  astma i ataki kaszlu
-  problemy z zatokami i katar sienny
-  czerwone swędzące i zapuchnięte oczy, często załzawione
-  wysypka skórna
-  swędzenie całego ciała albo gardła
-  pokrzywka
-  ostre reakcje zagrażające życiu znane jako "reakcje anafilaktyczne", wymagające
   nagłej interwencji  medycznej

Przyczyny alergii:
-  częste przyjmowanie leków, zwłaszcza antybiotyków
-  niepożądane reakcje na leki
-  nadwrażliwość na unoszące się w powietrzu pyłki kwiatowe i zanieczyszczenia
-  nadwrażliwość na dodatki do jedzenia albo substancje zanieczyszczające, takie jak
   pestycydy, barwniki, aromaty i konserwanty,
-  infekcje grzybicze albo bakteryjne, które mogą osłabić układ odpornościowy
   i doprowadzić do wystąpienia zespołu przeciekającego jelita
-  zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego towarzyszące chorobom
   autoimmunologicznym
-  zaburzenia funkcjonowania wątroby, do których dochodzi w wyniku nadmiernego
   obciążenia układu odpornościowego.

SOK ANTYALERGICZNY NR 1
1 rzodkiewka
1 ząbek czosnku albo 1/2 czerwonej cebuli
1 marchew
1 gruszka
2 liście kapusty

SOK ANTYALERGICZNY NR 2
1/4 średniego ananasa
1 czerwona papryczka chili (niekoniecznie)
1 czerwona albo zielona papryka
1 gruszka

SOK ANTYALERGICZNY NR 3
1 cm świeżego korzenia imbiru
1 jabłko
1 marchew
2 liście mniszka lekarskiego albo kapusty
1/2 czerwonej cebuli

Składniki umyj, usuń uszkodzone części, pokrój i umieść w sokowirówce. Przygotuj
sok. Jeśli uznasz, że uzyskany sok jest za ostry albo zbyt intensywny możesz rozcieńczyć
go wodą albo herbatą ziołową.

KOKTAJL ANTYALERGICZNY
1 szklanka mleka ryżowego, migdałowego albo kokosowego
1 dojrzały banan
1 gruszka
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego (użyj do tego celu robota kuchennego
   albo młynka do kawy) szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Posyp gałką muszkatołową.

Dodatkowe wskazówki:
-  używaj produktów organicznych
-  selen i cynk łagodzą stany zapalne
-  warto zwiększyć spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych między
   innymi w oleju lnianym, oliwie z oliwek i tłustych rybach
-  ważne suplementy to czosnek i chrzan w tabletkach, witamina C, bioflawonoidy,
   siarka organiczna (sproszkowany MSM)
-  alergicy nie powinni przez dłuższy czas przyjmować Echinacei
-  produkty spożywcze przyjazne dla wątroby, takie jak karczochy, rośliny oleiste
   (kalafior, kapusta, brokuły i brukselka) czy jajka również są wskazane, pod warunkiem,
   że nie masz na nie uczulenia.
 

CHOROBY NEREK
Przyczyny problemów z nerkami:
-  infekcje
-  kamienie
-  zapalenie nerek w wyniku zaburzeń immunologicznych, które nazywamy
   kłębuszkowym zapaleniem nerek
-  uszkodzenie nerek w wyniku nadciśnienia
-  uszkodzenie nerek w wyniku cukrzycy
-  efekty uboczne leków albo nadużywanie środków przeciwbólowych
-  odwodnienie

SOK NA PROBLEMY Z NERKAMI NR 1
2-3 łodygi selera naciowego
1 marchew
1/2 ogórka
1/2 szklanki natki pietruszki

wersje soku na problemy z nerkami: (dodaj do soku 2 produkty z poniższej listy)
1/2 buraka
2 liście buraka
1/2 jabłka ze skórką
6 truskawek
2 liście rzepy
2 liście mniszka lekarskiego

Działanie składników soku:
* pietruszka, seler oraz ogórek mają właściwości moczopędne i pomagają rozpuszczać
   kamienie dróg  moczowych
* truskawki mają łagodne działanie moczopędne i wspaniale smakują
* rzepa i mniszek lekarski wspomagają funkcjonowanie wątroby oraz nerek, a także
   oczyszczają krwiobieg

SOK NA PROBLEMY Z NERKAMI NR 2
plaster arbuza o grubości 10 cm
1/2 ogórka
1/2 brzoskwini bez pestki
1/4 szklanki natki pietruszki
4 strąki fasolki szparagowej
1 dymka

Działanie składników soku:
* arbuz i brzoskwinia łagodzą dolegliwości dróg moczowych
* pietruszka doskonale oczyszcza nerki i krwiobieg
* ogórek działa moczopędnie i zmniejsza zatrzymywanie płynów w organizmie
* fasolka szparagowa wzmacnia nerki i pęcherz moczowy

Pomocne suplementy:
*  witamina C ( nie więcej niż 2000 mg dziennie, w kilku dawkach)
*  magnez w tabletkach
*  doskonałe naturalne antybiotyki: wyciąg z liści oliwki i czosnek
*  herbaty ziołowe, np. z mniszka lekarskiego, pokrzywy, mącznicy lekarskiej
    i gorzknika kanadyjskiego 

CUKRZYCA 
Diabetycy, którzy chorują na cukrzycę typu I, powinni unikać soków owocowych
ale mogą jeść całe owoce.

SOK DLA DIABETYKÓW NR 1
1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kozieradki
1/4 szklanki gorącej wody
1/4 gorzkiego melona
1 marchew
2 liście mniszka lekarskiego albo kapusty
1 dymka
4 strąki fasolki szparagowej albo 2 brukselki
1/2 szklanki posiekanego kopru włoskiego
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki razem z łodygami
2 łodygi selera naciowego z liśćmi
1/2 ząbka czosnku (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Kozieradkę zalej gorącą wodą i odstaw na 15 min. Pozostałe składniki umyj i posiekaj,
włóż do sokowirówki i dodaj kozieradkę wraz z wodą.
Jeżeli chcesz dodać do soku jeszcze jakiś owoc to najlepiej wybierz jabłko, pomarańczę,
grejpfruta, wiśnie albo śliwki.

Działanie składników soku:
*   czosnek obniża poziom cukru we krwi
*   gorzki melon (Momordica charantia) zwany również balsamką to warzywo tropikalne
     uprawiane w Azji. Obniża poziom cukru we krwi. Działa podobnie jak insulina
     i reguluje poziom cukru, co zostało potwierdzone przez badania kliniczne.
*   liście mniszka lekarskiego i kapusty działają  niczym środek tonizujący wątrobę,
     która odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi   
*   fasolka szparagowa zawiera dużo potasu, który ma ogromne znaczenie dla
     prawidłowego funkcjonowania trzustki
*   koper włoski i kozieradka mają dobroczynny wpływ na trzustkę oraz wątrobę

SOK DLA DIABETYKÓW NR 2
8 strąków fasolki szparagowej
2 brukselki
1 marchew
1/4 szklanki posiekanego kopru włoskiego (razem z zielonymi końcami)
2 liście szpinaku

Wskazówki dodatkowe:
-   sok z brukselki, marchwi, fasolki szparagowej oraz szpinaku ma wiele leczniczych
    właściwości, między innymi wzmacnia i regeneruje trzustkę
-   sok jest bardzo intensywny i dlatego można go rozcieńczyć wodą albo zimną
    herbatą ziołową,
-   wskazane przez dr S. Cabot suplementy to zioła takie jak gurmar i balsamka
    (gorzki melon), L-karnityna, pikolinian chromu, selen, magnez, mangan i cynk
    oraz kwas limonowy.
    Można je przyjmować razem albo oddzielnie.

DEPRESJA  
Objawy depresji:
-  zgryzota i smutek
-  poczucie przybicia
-  brak chęci do zycia
-  niespokojny sen
-  niska samoocena
-  poczucie winy
-  stronienie od życia towarzyskiego
-  problemy z koncentracja i pamięcią

SOK NA DEPRESJĘ NR 1
6 truskawek albo 1 mała kiść winogron
1 szklanka posiekanych brokułów
1 marchew
6 strąków fasolki szparagowej
2 liście sałaty

SOK NA DEPRESJĘ NR 2
2 duże liście szpinaku
2 łodygi selera naciowego
2-3 liście sałaty
1 średni burak z liśćmi
1 szklanka winogron albo 1 średnia marchew
1 pomidor (najlepiej organiczny)
kropla sosu tabasco (niekoniecznie)

Przygotuj sok i wypijaj mniej niż 1/2 litra soku dziennie. Możesz dodać ogórek,
który działa uspokajająco.

Działanie składników soku:
*    seler zawiera dużo magnezu, który wpływa kojąco na system nerwowy
*    buraki zawierają magnez i wapń wspomagające system nerwowy, chrom który
      utrzymuje na pożądanym poziomie cukier we krwi, i żelazo, ważne przy produkcji
      czerwonych krwinek.
*    marchew zawiera wapń, potas, magnez i witaminę B - składniki ważne dla systemu
      nerwowego
*    sałata ma naturalny środek uspokajający o nazwie  lactucarium, który koi system
      nerwowy
*    sos tabasco zawiera pieprz kajeński i chili, które uwalniają endorfiny z mózgu.

Zalecane suplementy:
-  magnez
-  dziurawiec
-  witaminy z grupy B
-  aminokwas tyrozyna
-  nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lniany, oleju z pierwiosnka i tłustych
   rybach.

CANDYDOZA (DROŻDŻYCA)
Candida albicans to drożdżak, który wywołuje stany zapalne błon śluzowych w całym
ciele.

SOK NA DROŻDŻYCĘ
2 liście kapusty
1 ząbek czosnku albo 1/2 czerwonej cebuli
4 strąki zielonej fasolki szparagowej
1 marchew
1 pomarańcza albo 1/2 grejpfruta

Pij sok codziennie

Wskazane suplementy: 
-   kultury bakterii Lactobacillus acidophilus
-   wyciąg z liści oliwki w kapsułkach albo w płynie
-   czosnek i chrzan w kapsułkach
-   selen i cynk

HEMOROIDY
SOK NA HEMOROIDY
1 szklanka posiekanej rzeżuchy albo 2 liście kapusty lub rzepy
1 duża marchew
2-3 duże liście szpinaku z łodygami albo 2 liście mniszka lekarskiego
1 ząbek czosnku albo 1/2 małej czerwonej cebuli
1 grejpfrut albo pomarańcza razem z białym włóknem

Wypijaj jedną szklankę soku 2 razy dziennie. Dla poprawy pracy jelit wypijaj na śniadanie sok śliwkowy ( namocz suszone śliwki na noc, rano usuń pestki i przygotuj sok. Możesz ten sok pić osobno lub zmieszany z sokiem na hemoroidy. Możesz sok zmieszać z wodą.
Dużo pij.

Wskazane przez dr S.Cabot suplementy: 
-   zmielone siemię lniane (zalecana dawka to 1-2 łyżki dziennie)
-   sproszkowane nasiona babki płesznik
-   sproszkowany Normacol
-   gryka i świeże zarodki pszenicy
-   ocet jabłkowy (zalecana dawka to 1-2 łyżki dziennie rozpuszczone w jednej szklance
    wody z dodatkiem miodu (niekoniecznie))
-   witamina E
-   witamina C i bioflawonoidy

KAMIENIE ŻÓŁCIOWE I PROBLEMY Z DROGAMI ŻÓŁCIOWYMI
SOK WSPOMAGAJĄCY WORECZEK ŻÓŁCIOWY
2 świeże liście mniszka lekarskiego
1 średnia marchew
plaster buraka o grubości 3 cm
1 średnie jabłko
2 liście kapusty albo brukselki
2 liście rzepy
1 duży dojrzały pomidor w całości

Dla odmiany możesz dodać małego grejpfruta, trochę żerzuchy lub małą rzodkiewkę.
Możesz rozcieńczyć sok wodą albo zimną herbata ziłową.

Dodatkowe zalecenia dr S.Cabot
-  unikaj produktów mlecznych, smazonych potraw i tłustej żywności
-  pij 2-3 litry wody dziennie
-  jedz jak najwięcej surowych warzyw
-  dobry środek tonizujący wątrobę powinien zawierać ostropest plamisty, aminokwasy
   zawierające siarkę: taurynę, glutaminę i cysteinę: glicynę; witaminy z grupy B;
   przeciwutleniacze oraz lecytynę 

PROBLEMY Z WĄTROBĄ
Objawy problemów z wątrobą:
-   otyłość brzuszna (duży brzuch)
-   niemożność schudnięcia
-   wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów
-   stłuszczeniowa choroba wątroby
-   problemy z pęcherzem moczowym
-   hemoroidy
-   zatrzymywanie płynów w brzuchu
-   przegrzanie organizmu
-   problemy ze skórą, takie jak wysypka czy "brązowe plamy wątrobowe"
-   nieświeży oddech, obłożony język, cienie pod oczami i czerwone swędzące oczy
-   zaburzenia immunologiczne, takie jak alergie i choroby autoimmunologiczne
-   zabarwione na żółto skóra i oczy we wczesnym stadium żółtaczki

SOK OCZYSZCZAJĄCY WĄTROBĘ
2 liście mniszka lekarskiego albo szpinaku, albo kapusty
1/2 szklanki różyczek brokułów
1 szklanka różyczek kalafiora albo 2 duże brukselki
1 ząbek czosnku albo mała rzodkiewka (niekoniecznie)
1/2 szklanki posiekanej pietruszki
1 czerwone jabłko

Przygotowany sok zawiera dużo witaminy C i związki siarki oczyszczające wątrobę. Możesz rozcieńczyć sok wodą albo zimną herbatą ziołową w proporcji 1:1. Wypijaj 1/2 - 1 litra soku dziennie. Możesz zmodyfikować sok dodając 1-2 z następujących składników: truskawki,
winogrona, marchew albo buraki. Nie łącz marchwi z winogronami gdyż to powoduje wzdęcia.

SOK TONIZUJĄCY WĄTROBĘ
1 marchew
125 g świeżych szparagów
125 g ogórka ze skórką
1 jabłko
2 liście mniszka lekarskiego albo kapusty

Przygotuj sok i pij 2-3 szklanki dziennie.

SOK NA STŁUSZCZENIOWĄ CHOROBĘ WĄTROBY
2 liście mniszka lekarskiego albo kapusty
2 marchwie
1 ząbek czosnku albo plaster czerwonej cebuli o grubości 5 cm
1/2 szklanki posiekanej pietruszki
1 czerwona rzodkiewka z liśćmi
plaster kopru włoskiego o grubości 1 cm
1/2 cytryny
plaster buraka o grubości 5 cm

Wypijaj 2-3 małe szklanki soku dziennie. Ten sok ma bardzo intensywny smak więc
możesz go rozcieńczyć sokiem z rodzynek

SOK Z RODZYNEK
1 szklanka rodzynek
taka ilość wody aby całkowicie zakryła rodzynki
Rodzynki zalej o odstaw na kilka godzin albo na całą noc. Rano zrób w nich sok. Dodaj go do soku na stłuszczeniową chorobę wątroby lub dodaj do niego 1-2 jabłka.

NAPÓJ NA WĄTROBĘ Z GREJPFRUTA
1 grejpfrut
wody tyle by zakryć pokrojonego grejpfruta

Całego grejpfruta pokrój/posiekaj razem z białym włóknem, skórą i pestkami. Włóż do słoika, zalej wodą, zamknij i zostaw na całą noc. Odcedź płyn i wypij. Możesz dodać jedną szklankę zimnej herbaty z dodatkiem cytryny, imbiru i miodu, trochę soku z czosnku (niekoniecznie) oraz startej gałki muszkatołowej.

Sok pobudza wątrobę do spalania tłuszczu i wydalania go z żółci do jelit. Dlatego też wspomaga odchudzanie. Wszystkie proponowane powyżej soki poprawiają funkcjonowanie wątroby i wspomagają regenerację komórek wątroby.

Lepsze funkcjonowanie wątroby gwarantuje skuteczniejszą  walkę z wieloma problemami trawiennymi i alergiami. Inna korzyść wynika z faktu, że przeciążony układ odpornościowy zostaje odciążony. W ten sposób wzmacnia się. 

Wskazane suplementy:
-  środek tonizujący wątrobę w proszku albo kapsułkach, zawierający: ostropest plamisty, karczochy, mniszek lekarski, taurynę, lecytynę, korę wiązu czerwonego i miętę.


RAK
Chorzy na raka muszą na różne sposoby wzmacniać układ odpornościowy, żeby lepiej zwalczał rozprzestrzeniające się komórki rakowe. Wielu z nich, zwłaszcza w zaawansowanym stadium choroby, nie jest w stanie przyjmować dużych posiłków, ma mdłości i kiepski apetyt. Dlatego też często nie mogą dostarczyć organizmowi wystarczających ilości substancji odżywczych pochodzących z gotowanych posiłków i/lub dużych ilości surowych owoców oraz warzyw. Wyciskane soki stanowią doskonałą alternatywę, której nie należy lekceważyć. Zawierają skoncentrowane ilości przeciwutleniaczy i roślinnych substancji odżywczych, wzmacniających układ odpornościowy. Bez nich bardzo trudno jest zapewnić wystarczającą ilość substancji odżywczych i tym samym wzmacniać układ odpornościowy.

SOK DLA CHORYCH NA RAKA
2 liście szpinaku albo mniszka lekarskiego
1 jabłko
1/2 papai
1 marchew
1 ząbek czosnku albo dymka
1/2 buraka
2 grzyby shitake bez nóżek  (kapelusze oczyszczone)
3 krople wyciągu a Echinacei

Dla urozmaicenia, od czasu do czasu, można zamienić niektóre składniki na: mango, brokuły, brukselkę, liście kapusty, kalafior, kelp, kapustę bok choy, czerwoną cebulę, gruszkę i właściwie każde warzywo o jasnym /intensywnym kolorze.

KOKTAJL WZMACNIAJĄCY UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
1 szklanka mleczka owsianego, migdałowego, kokosowego albo sojowego
1 banan albo 1/2 dużego mango
1 łyżka sproszkowanej serwatki białkowej
2 krople aromatu waniliowego (niekoniecznie)
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej do posypania koktajlu

Zmiksuj wszystko razem na gładka masę. Podawaj z trzema świeżymi organicznymi truskawkami albo 1/2 szklanki czarnych albo czerwonych owoców leśnych.

Zalecane suplementy:
-   witamina C
-   selen i cynk
-   Echinacea
-   Laktoferyn, który znajduje się między innymi w skoncentrowanej serwatce
     białkowej.


PROBLEMY Z LIBIDO
Popęd seksualny jest sprawą bardzo indywidualną. Co dla jednego będzie normalne to drugiemu może się wydawać  drastycznie odbiegające od normy. Jeżeli masz taką potrzebę to możesz podreperować swoje libido również przy pomocy soku. Nie ma w tym nic dziwnego gdyż zły stan libido często jest spowodowany złą dietą.

SOK ZWIĘKSZAJĄCY LIBIDO
150 g guajawy albo kiwi
2 owoce męczennicy
2 pomarańcze albo 1 duży grejpfrut
1 surowe jajko

Umyj, oczyść i posiekaj wszystkie owoce poza owocami męczennicy. Włóż je do sokowirówki i przygotuj sok. Wlej sok do blendera kielichowego, dodaj miąższ owoców męczennicy i jajko. Zmiksuj. Wypijaj jedną szklankę soku 2 razy dziennie. Ten sok podniesie poziom energii, zwiększy zmysłowość i poprawi krążenie w ważnych częściach miednicy.

Zalecane suplementy:
-   zioła: żeń-szeń,
              damiana,
              buzdyganek ziemny,
              sarsaparilla (sarsaparyla/ kolcorośl),
              owies zwyczajny,
              Muira puama.
              miłorząb dwuklapkowy,
-   witamina E i C
-   cynk i magnez

PROBLEMY Z SERCEM
Świeżo wyciskane soki mogą zmniejszać ryzyko powstawania chorób serca, dostarczając organizmowi przeciwutleniacze, które chronią naczynia krwionośne oraz mięsień sercowy.

SOK NA CHOROBY SERCA NR 1
3 łodygi selera naciowego
1/2 szklanki czerwonych albo czarnych owoców leśnych
1 pomidor
1 grejpfrut
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)

Przygotuj sok. Jeżeli chcesz możesz go rozcieńczyć wodą.

SOK NA CHOROBY SERCA NR 2
1 marchew
1 rzepa
1 dymka
2 liście mniszka lekarskiego
1 czerwona papryka
1 pomarańcza
1 por

Przygotuj sok. Jeżeli chcesz możesz go rozcieńczyć wodą.

Wskazane suplementy:
-   magnez, cynk i selen
-   witamina E
-   witamina C i bioflawonoidy
-   olej lniany tłoczony na zimno

Oczywiście zawsze należy zasięgnąć opinii lekarza.

KAC  
Soki i koktajle potrafią pomóc wątrobie po mocno zakrapianej nocy. Wspomagają pracę wątroby, łagodzą stany zapalne żołądka, nawadniają organizm, zmniejszają mdłości, dostarczają energii i
łagodzą bóle głowy wywołane kacem.

SOK NA KACA
1 średnia marchew
1 średnie jabłko ze skórką
2 plastry arbuza z cienką białą warstwą skóry
1 średnia pomarańcza
1 średni grejpfrut
plaster buraka o grubości 2 cm
2 świeże liście mniszka lekarskiego albo kapusty

Przygotuj sok i wypijaj jedną małą szklankę przed pójściem spać, a następna po przebudzeniu, a potem 100-200 ml co godzinę. Jednocześnie pij bardzo dużo wody

 Wskazane suplementy:
-  magnez (pomaga zmniejszyc ból głowy)
-  witaminy z grupy B wspomagaja wątrobę
-  starte jabłko pomaga uspokoić zakwaszony żołądek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz