niedziela, 14 maja 2017

NIE-POSPOLITY MLECZ I JAKI ZDROWY


MNISZEK POSPOLITY (Taraxacum officinale) - inne nazwy to: mlecz lekarski, dmuchawiec, świni mlecz (świnie uwielbiają korzenie mniszka), męska stałość, wole oczy, lwi ząb, podróżnik mieczowaty, maj, pąpawa, mniszek lekarski, mlecznica. Występuje w rejonach umiarkowanych całej kuli ziemskiej. W Polsce należy do najpospolitszych chwastów łąk, przydroży, zarośli, ogrodów, trawników. Jest byliną o grubym, mięsistym, palowym korzeniu. Mniszek kwitnie od kwietnia do sierpnia.  Jego kwiaty są pięknej słonecznie żółtej barwy a po przekwitnieniu powstają owocki opatrzone puchem, które bardzo łatwo się odrywają od rośliny. Do medycyny wprowadzili mniszek Arabowie w VII i VIII wieku.
Może nie każdy wie że mniszek jest bardzo cenną rośliną leczniczą. Pomaga w schorzeniach dróg żółciowych, schorzeniach wątroby.W ziołolecznictwie są wykorzystywane wszystkie części rośliny a szczególnie ceniony jest korzeń.
Korzeń mniszka to środek żółciotwórczy i żółciopędny, a także moczopędny i bakteriobójczy.

Mlecz stosuje się w wielu schorzeniach:
*  kamienie żółciowe (korzeń, ziele, kwiat)
*  niedomoga wątroby
*  nerwica żołądka
*  puchlina wodna
*  biegunki i krwawienia wewnętrzne
*  choroby dróg moczowych (korzeń)
*  żółtaczka
*  rozrzedzanie krwi
*  zaparcia nawykowe i przewlekłe
*  miażdżyca
*  trądzik młodzieńczy, uporczywe wysypki
*  wzmocnienie układu odpornościowego
*  pobudzanie czynności żołądka (kwiat, ziele)
*  wzmocnienie jajników
*  zapalenie przydatków
*  krwawienia maciczne
*  zaburzenia miesiączkowania
*  działa żółciopędnie
*  oczyszczająco (ziele)
*  napotnie i moczopędnie
*  przeciwcukrzycowo (ziele)
*  poprawia przemianę materii (ziele)
*  wzmacnia naczynia krwionośne
*  w chorobach nowotworowych (korzeń mniszka)

Jadalne części:
-  młode liście ( zbiór maj)
-  kwiaty (zbiór na przełomie kwietnia i maja)
-  korzenie (zbiór cały rok jednak najlepiej kwiecień i wrzesień)

Korzeń odpowiednio upalony wchodzi w skład dobrej kawy zbożowej i cykorii.
Młode listki można przyrządzać jak sałatkę. Żeby pozbyć się goryczki liście przeznaczone do zjedzenia przykrywa się na kilka dni tak by nie miały dopływu światła słonecznego (odwróconą doniczką, czarną folią itp.) . Staną się bladożółte jak środek sałaty głowiastej.

Z mlecza otrzymuje się wspaniała sałatkę leczniczą w większości chorób wynikłych z braku witamin.

WINO NA KWIATACH MNISZKA
Składniki:
-  3 litry kwiatów mniszka
-  1 kg cukru
-  1  cytryna
-  4 i 1/2 litra wody
-  1 łyżeczka drożdży winnych
Skórkę z cytryny i główki kwiatów włożyć do worka z gazy i gotować zanurzone w wodzie przez 20 minut. Wyciągnąć worek i położyć na sitku by ciecz spłynęła z powrotem do garnka. W otrzymanym wywarze rozpuścić cukier. Wlać do wiadra (nie może być metalowe) a gdy odwar zrobi się letni dodać sok z cytryny. Wymieszać drożdże z odrobiną cieczy z wiaderka i wlać je do niego. Zostawić na 3 dni do fermentacji. Codziennie mieszać. Przelać do butli fermentacyjnej z rurką. Po zakończeniu fermentacji (po około miesiącu) przelać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu. Wino jest lepsze po kilku miesiącach. Zażywa się 2 razy dziennie mały kieliszek przed jedzeniem przy dolegliwościach trawiennych lub dolegliwościach kobiecych (zaburzenia miesiączkowania, krwawienia maciczne).

MNISZEK ZE SMALCEM PO FRANCUSKU
Składniki:
-  młode liście mniszka
-  boczek
-  tłuszcz
-  ocet
Na talerzu ułożyć młode liście mniszka, na nim ułożyć malutkie kawałeczki gorącego, smażonego boczku, następnie polać tłuszczem z patelni i skropić octem.

SAŁATKA Z CAŁEJ ROŚLINY (wiosną gdy tylko zaczyna kwitnąć)
Składniki:
-  cały mniszek
-  gotowane na parze ziemniaki
-  jajka ugotowane na półtwardo
-  cebula
-  sos winegrette
-  sól, pieprz do smaku
-  opcjonalnie majonez lub śmietana z chrzanem
Wszystko pokroić i wymieszać . Aby pozbyć się z liści goryczki można je zalać na 30 minut osoloną wodą.

Młode pączki kwiatów mniszka marynowane w occie mogą być używane jako namiastka kaparów.

NALEWKA NA KWIATACH MNISZKA
Składniki:
-  kilkanaście świeżych kwiatów mniszka
-  1/2 litra wódki

Kwiaty mniszka opłukane i osuszone włożyć do słoja i zalać wódką. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek.

Maria Treben w swojej książce "Apteka Pana Boga" podaje że jedzenie codziennie 5 - 6 łodyg kwiatostanowych szybko pomaga w przewlekłym zapaleniu wątroby (silny kłujący ból aż po prawą łopatkę). Łodygi te również pomagają w cukrzycy (do dziesięciu łodyg dziennie). Osoby stale niedomagające, które czują się przygnębione i zmęczone powinny przeprowadzić 14-dniową kurację stosując łodygi mniszka. Pomagają one również w takich dolegliwościach jak:
-  świąd skóry,
-  liszaje,
-  wysypka,
-  słabe soki żołądkowe,
-  oczyszczają żołądek,
-  rozpuszczają kamienie żółciowe,
-  pobudzają pracę wątroby i woreczka żółciowego
-  dna ,
-  reumatyzm
-  obrzęk gruczołów
-  schorzenia śledziony

SYROP Z KWIATÓW MNISZKA (przepyszny, nazywany również miodem)
Składniki:
-  4 kopiaste garście kwiatów mniszka
-  1 litr zimnej wody
-  1 kg cukru
-  1/2 cytryny ekologicznej

Kwiaty zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdjąć z ognia i odstawia na noc. Następnego dnia odcedzamy kwiatostany (dobrze je wycisnąć). Do odcedzonego soku dodajemy 1 kilogram cukru i 1 cytrynę pokrojoną na plasterki. Garnek bez pokrywki postawić na kuchence nastawionej na jak najmniejsze grzanie (by nie stracić witamin). Ciecz ma się odparować bez gotowania. Ciecz 1-2 razy oziębić żeby sprawdzić czy konsystencja jest już odpowiednia. Nie może być za gęsty gdyż przy dłuższym przechowywaniu scukrzy się. Gdy będzie za rzadki może sfermentować. Konsystencja powinna przypominać gęsty miód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz