CZARNEGO BZU NIE DOCENIAMY --- och jaka szkoda !!!
Kwiaty czarnego bzu zawierają w swoim składzie unikalne substancje, które hamują rozwój wielu wirusów i mają działanie wzmacniające. Coraz częściej potwierdzają to naukowcy w swoich badaniach.
Rośnie w całej Polsce od morza aż po Zakopane. Rozsiewany przez ptaki (jemiołuszki i jarząbki). W Polsce postrzegany i traktowany jak chwast. Wymagania glebowe ma niewielkie, wystarczy trochę próchnicy i niezacienione miejsce. Widzimy go wszędzie; na skrajach lasów i łąk, przy drogach, w zaroślach i
ogrodach. Mamy go wciąż przed oczami ale niekoniecznie wiemy jak go
wykorzystać. Och jaka szkoda .... gdyż jest to prawdziwy skarb..
Gdy zbliża się sezon grypy i przeziębień, czarny bez wzmocni organizm ,
podniesie odporność i pomoże w walce z chorobami.
Kwiaty czarnego bzu działają rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, przeciwzapalnie (na zapalenie spojówek, zapalenie gardła) moczopędnie, uszczelniają ścianki naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność, doskonałe do inhalacji przy przeziębieniach z katarem, zapaleniu krtani i gardła. Napar stosuje się we wszystkich formach przeziębienia, kaszlu, katarze, zaflegmieniu płuc i należy podkreślić, że działanie kwiatu czarnego bzu jest silniejsze od bardziej popularnego kwiatu lipy, przy czym jest to środek absolutnie bezpieczny nawet dla niemowląt (przy zmniejszeniu dawki do 1/10 szklanki).
Podczas zbioru kwiatów czarnego bzu warto zastosować się do kilku ważnych zasad:
- Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie,
najlepiej rano,
zaraz po tym, jak odparuje rosa.
- Baldachy powinny być nie w
pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń (omijamy te
które już opadają).
- Ścina się je nożyczkami, nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem (nie wskazane jest
zrywanie ich gdyż szarpanie gałęzi spowoduje obtrząsanie pyłku, który jest bardzo
cenny) delikatnie i
luźno układając w koszyku.
- Należy pamiętać, by nie ścinać wszystkich baldachów
z jednego krzaka, bo zakłócimy
naturalny wzrost i rozwój rośliny.
- Po ścięciu
całych kwiatostanów można je związać w bukiety (szybko i ostrożnie)
i suszyć powieszone pod sufitem (w ciepłym,
przewiewnym miejscu).
- Można je również do suszenia rozłożyć na bawełnianych
tkaninach lub suszyć w
piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40°C przy
otwartych drzwiczkach.
- Dobrze wysuszone mają żółtawobiały kolor i intensywny zapach.
- Kwiaty bzu czarnego można również mrozić.
- Do suszenia ich nie myjemy.
- Nie wolno
ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze.
- Kwiaty tak
samo jak owoce, należy przerabiać zaraz po zerwaniu.
PRZEPYSZNY SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Syrop z kwiatów czarnego bzu pity jako gęsty eliksir jest doskonały na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Z dodatkiem wody staje się smakowitym i zdrowym napojem. Na wzmocnienie pijemy 2 łyżki syropu przed snem, dzieci połowę tej porcji. W okresie przeziębienia lub podczas infekcji należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do napojów i herbat. Niektórzy w celu wzmocnienia i uodpornienia piją ten syrop regularnie od jesieni.
Składniki:
- ok. 60 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
- sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn (jeżeli cytryny są ekologiczne pokroić je w cienkie plasterki
razem ze skórką)
- 2 litry wody
- 2 kg cukru
Wykonanie:
Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe (ja obcinam je nożyczkami bezpośrednio do słoika). Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (ja odstawiam na całą noc). Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej (cukier musi dokładnie się rozpuścić). NIE gotuj tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i NATYCHMIAST, taki mocno gorący, wrzący przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków (jeśli chcesz dłużej przechować). Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, to po prostu przechowuj go w lodówce przez kilka dni.
Tradycyjnie w medycynie naturalnej oraz w kuchni używa się cukru do przyrządzania syropów, powideł czy nalewek. Cukier jest naturalnym konserwantem. Można użyć ksylitolu ale wówczas nie mamy gwarancji, że nasze wyroby będą trwałe i przetrwają przez wiele miesięcy.
NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki etap 1:
około 60 baldachów kwiatów czarnego bzu,
2 kg cukru
2 l wody
4 ekologiczne cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
2 limonki pokrojone na cienkie plasterki/ można pominąć i dać w to miejsce
cytryny
Składniki etap 2:
ok. 1 l spirytusu
ok. 1 l wódki
łyżeczkę korzenia arcydzięgla/ można pominąć
Przygotowanie:
W słoneczny dzień zrywamy dobrze rozwinięte baldachy kwiatów czarnego bzu. Możemy do tego użyć długich nożyc (jeżeli takie mamy). Delikatnie układamy kwiaty na papierze i pozostawiamy na kilka godzin tak by wyszły z nich robalki. Myjemy i
wyparzamy dokładnie duży 5 l. słój (lub kilka mniejszych) i drewnianą łyżkę do
mieszania.
Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia.
Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki.
Z baldachów bzu odcinamy nożyczkami grubą łodyżkę i cienkie gałązki tak by do
słoja wkładać głównie kwiaty.
W słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem.
Słój obwiązujemy gazą (aby nie wpadły muszki)
odstawiamy na około 10 dni w słoneczne miejsce
Zalane syropem kwiaty od czasu do czasu mieszamy (np. raz-dwa razy dziennie).
Uważać na fermentację, jeżeli się pojawi przestawić w chłodniejsze miejsce
10ego dnia odcedzamy kwiaty z nastawu. Kwiatów nie wyrzucamy tylko
przelewamy przegotowaną zimną wodą tak by wypłukać resztki syropu, który można
używać do herbaty lub jako napój orzeźwiający z dodatkiem plasterka cytryny
(bardzo smaczny)
Nastaw (odcedzony syrop z kwiatów czarnego bzu) mieszamy z wódką i spirytusem w
proporcjach; 2 miarki syropu + jedna miarka wódki + jedna miarka spirytusu.
Wlewamy do jednego naczynia, dodajemy arcydzięgiel (niekoniecznie), zakręcamy i
lekko wstrząsamy, odstawiamy na 6-7 tygodni do leżakowania. Odcedzamy i
przelewamy do butelek. Im dłużej nalewka stoi tym lepiej.
ODWAR Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu
1 szkl. wody
Sposób przygotowania:
1 łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i
gotuj na małym ogniu nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw pod przykryciem na 30 min.
Odcedź i pij 3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny,
przeciwgorączkowy i moczopędny.
PARÓWKA / INHALACJA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU doskonała na udrożnienie nosa w
infekcji dróg oddechowych
Składniki:
1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu
1/2 szkl. wody
ręcznik
chusteczki do nosa
Sposób przygotowania:
1 łyżkę kwiatów czarnego bzu wsyp do miseczki, usiądź przy stole, zalej kwiaty
bzu 1/2 szkl. gorącej wody, chwilę odczekaj tak by para
unosząca się nad miseczką nie była zbyt gorąca. Nakryj głowę ręcznikiem i
głęboko oddychaj przez nos i przez usta na zmianę wciągając unoszącą się nad
miseczką parę z olejkami eterycznymi z kwiatów bzu. Wyczyść nos. Jest to sposób
niezawodny na udrożnienie nosa przy infekcji z katarem. Opary działają
antyseptycznie i odkażająco.
KWIATY CZARNEGO BZU SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Składniki:
kilka baldachów czarnego bzu
cukier puder do posypania
olej kokosowy do smażenia
sok z cytryny do skropienia
Ciasto naleśnikowe:
1/2 szkl. mąki
1 jajko
1/4 szkl. wody gazowanej
1/4 szkl. mleka
szczypta soli, szczypta cukru
Przygotowanie:
Wlej do miski mleko i wodę, wbij jajko, wsyp sól i wymieszaj (trzepaczką
lub blenderem ). Następnie dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego,
rzadkiego ciasta. Odstaw ciasto na około 30 minut. Na patelni podgrzej olej do
smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łap za łodyżki obtaczaj w cieście i
smaż. Gdy staną się złociste, zdejmij je z patelni. Przekładaj na talerze,
nożyczkami ucinaj ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie skrop
sokiem z cytryny.
Warto pamiętać, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym – zawierają bowiem toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej. Nie należy się tego obawiać. Ziemniaki również są niezdrowe na surowo a jedzone są powszechnie i nikt z tego powodu nie ucierpiał.
Naukowcy zbadali czarny bez i potwierdzili, że posiada cenne, unikalne składniki. Jest między innymi bogaty w witaminy i minerały. Są w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny.
Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu:
- działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
- działają napotnie i antywirusowo,
- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
- wzmacniają odporność organizmu,
- stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
- uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
- działają oczyszczająco i usuwają wolne rodniki,
- przyspieszają przemianę materii,
- łagodzą stany zapalne skóry.
Czarny bez zawiera również substancję zwaną cholina, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz