niedziela, 18 czerwca 2017

CZARNY BEZ - pyszne i zdrowe syropy i nalewki z kwiatów!

CZARNEGO BZU NIE DOCENIAMY --- och jaka szkoda !!!
Kwiaty czarnego bzu zawierają w swoim składzie unikalne substancje, które hamują rozwój wielu wirusów i mają działanie wzmacniające. Coraz częściej potwierdzają to naukowcy w swoich badaniach.
Rośnie w całej Polsce od morza aż po Zakopane. Rozsiewany przez ptaki (jemiołuszki i jarząbki). W Polsce postrzegany i traktowany jak chwast. Wymagania glebowe ma niewielkie, wystarczy trochę próchnicy i niezacienione miejsce. Widzimy go wszędzie; na skrajach lasów i łąk, przy drogach, w zaroślach i ogrodach. Mamy go wciąż przed oczami ale niekoniecznie wiemy jak go wykorzystać. Och jaka szkoda .... gdyż jest to prawdziwy skarb..

Gdy zbliża się sezon grypy i przeziębień, czarny bez wzmocni organizm , podniesie odporność i pomoże w walce z chorobami. 


Kwiaty czarnego bzu działają rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, przeciwzapalnie (na zapalenie spojówek, zapalenie gardła) moczopędnie, uszczelniają ścianki naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność, doskonałe do inhalacji przy przeziębieniach z katarem, zapaleniu krtani i gardła. Napar stosuje się we wszystkich formach przeziębienia, kaszlu, katarze, zaflegmieniu płuc i należy podkreślić, że działanie kwiatu czarnego bzu jest silniejsze od bardziej popularnego kwiatu lipy, przy czym jest to środek absolutnie bezpieczny nawet dla niemowląt (przy zmniejszeniu dawki do 1/10 szklanki)

Podczas zbioru kwiatów czarnego bzu warto zastosować się do kilku ważnych zasad: 
-  Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie, najlepiej rano,  
   zaraz po tym, jak odparuje rosa. 
-  Baldachy powinny być nie w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń (omijamy te  
   które już opadają). 
-  Ścina się je nożyczkami, nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem (nie wskazane jest  
   zrywanie ich gdyż szarpanie gałęzi spowoduje obtrząsanie pyłku, który jest bardzo   
   cenny) delikatnie i luźno układając w koszyku. 
-  Należy pamiętać, by nie ścinać wszystkich baldachów z jednego krzaka, bo zakłócimy 
   naturalny wzrost i rozwój rośliny. 
-  Po ścięciu całych kwiatostanów można je związać w bukiety (szybko i ostrożnie
   i suszyć powieszone pod sufitem (w ciepłym, przewiewnym miejscu). 
-  Można je również do suszenia rozłożyć na bawełnianych tkaninach lub suszyć w          
   piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40°C przy otwartych drzwiczkach. 
-  Dobrze wysuszone mają żółtawobiały kolor i intensywny zapach. 
-  Kwiaty bzu czarnego można również mrozić.
-  Do suszenia ich nie myjemy. 
-  Nie wolno ich suszyć na słońcu, bo ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. 
-  Kwiaty tak samo jak owoce, należy przerabiać zaraz po zerwaniu.

PRZEPYSZNY SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Syrop z kwiatów czarnego bzu pity jako gęsty eliksir jest doskonały na przeziębienia, działa napotnie i wzmacnia układ odpornościowy. Z dodatkiem wody staje się smakowitym i zdrowym napojem. Na wzmocnienie pijemy 2 łyżki syropu przed snem, dzieci połowę tej porcji. W okresie przeziębienia lub podczas infekcji należy pić kilka łyżek syropu w ciągu dnia. Można dodawać go do napojów i herbat. Niektórzy w celu wzmocnienia i uodpornienia piją ten syrop regularnie od jesieni.

Składniki:
-  ok. 60 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
-  sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn (jeżeli cytryny są ekologiczne pokroić je w cienkie plasterki
    razem ze skórką)
-  2 litry wody
-  2 kg cukru

Wykonanie:
Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe (ja obcinam je nożyczkami bezpośrednio do słoika). Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (ja odstawiam na całą noc). Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej (cukier musi dokładnie się rozpuścić). NIE gotuj tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i NATYCHMIAST, taki mocno gorący, wrzący przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków (jeśli chcesz dłużej przechować). Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, to po prostu przechowuj go w lodówce przez kilka dni.

Tradycyjnie w medycynie naturalnej oraz w kuchni używa się cukru do przyrządzania syropów, powideł czy nalewek. Cukier jest naturalnym konserwantem. Można użyć ksylitolu ale wówczas nie mamy gwarancji, że nasze wyroby będą trwałe i przetrwają przez wiele miesięcy.


NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki etap 1:
około 60 baldachów kwiatów czarnego bzu,
2 kg cukru
2 l wody
4 ekologiczne cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
2 limonki pokrojone na cienkie plasterki/ można pominąć i dać w to miejsce cytryny

Składniki etap 2:
ok. 1 l spirytusu
ok. 1 l wódki
łyżeczkę korzenia arcydzięgla/ można pominąć

Przygotowanie:
W słoneczny dzień zrywamy dobrze rozwinięte baldachy kwiatów czarnego bzu. Możemy do tego użyć długich nożyc (jeżeli takie mamy). Delikatnie układamy kwiaty na papierze i pozostawiamy na kilka godzin tak by wyszły z nich robalki. Myjemy i wyparzamy dokładnie duży 5 l. słój (lub kilka mniejszych) i drewnianą łyżkę do mieszania.
Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia.
Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki.
Z baldachów bzu odcinamy nożyczkami grubą łodyżkę i cienkie gałązki tak by do słoja wkładać  głównie kwiaty.
W słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem.
Słój obwiązujemy gazą (aby nie wpadły muszki)
odstawiamy  na około 10 dni w słoneczne miejsce
Zalane syropem kwiaty od czasu do czasu mieszamy (np. raz-dwa razy dziennie).
Uważać na fermentację, jeżeli się pojawi przestawić w chłodniejsze miejsce
10ego  dnia odcedzamy kwiaty z nastawu. Kwiatów nie wyrzucamy tylko przelewamy przegotowaną zimną wodą tak by wypłukać resztki syropu, który można używać do herbaty lub jako napój orzeźwiający z dodatkiem plasterka cytryny (bardzo smaczny)
Nastaw (odcedzony syrop z kwiatów czarnego bzu) mieszamy z wódką i spirytusem w proporcjach; 2 miarki syropu + jedna miarka wódki + jedna miarka spirytusu. Wlewamy do jednego naczynia, dodajemy arcydzięgiel (niekoniecznie), zakręcamy i lekko wstrząsamy, odstawiamy na 6-7 tygodni do leżakowania. Odcedzamy i przelewamy do butelek. Im dłużej nalewka stoi tym lepiej.
 


ODWAR Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu
1 szkl. wody

Sposób przygotowania:
1 łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw pod przykryciem na 30 min. Odcedź i pij 3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

PARÓWKA / INHALACJA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU doskonała na udrożnienie nosa w infekcji dróg oddechowych
Składniki:
1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu
1/2 szkl. wody
ręcznik
chusteczki do nosa




Sposób przygotowania:
1 łyżkę kwiatów czarnego bzu wsyp do miseczki, usiądź przy stole, zalej kwiaty bzu
1/2 szkl. gorącej wody, chwilę odczekaj tak by para unosząca się nad miseczką nie była zbyt gorąca. Nakryj głowę ręcznikiem i głęboko oddychaj przez nos i przez usta na zmianę wciągając unoszącą się nad miseczką parę z olejkami eterycznymi z kwiatów bzu. Wyczyść nos. Jest to sposób niezawodny na udrożnienie nosa przy infekcji z katarem. Opary działają antyseptycznie i odkażająco.

KWIATY CZARNEGO BZU SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM




Składniki:
kilka baldachów czarnego bzu
cukier puder do posypania
olej kokosowy do smażenia
sok z cytryny do skropienia

Ciasto naleśnikowe:
1/2 szkl. mąki
1 jajko
1/4 szkl. wody gazowanej
1/4 szkl. mleka
szczypta soli, szczypta cukru

Przygotowanie:
Wlej do miski mleko i wodę, wbij jajko, wsyp sól i wymieszaj (trzepaczką lub blenderem ). Następnie dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstaw ciasto na około 30 minut. Na patelni podgrzej olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łap za łodyżki obtaczaj w cieście i smaż. Gdy staną się złociste, zdejmij je z patelni. Przekładaj na talerze, nożyczkami ucinaj ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie skrop sokiem z cytryny.


Warto pamiętać, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym – zawierają bowiem toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej. Nie należy się tego obawiać. Ziemniaki również są niezdrowe na surowo a jedzone są powszechnie i nikt z tego powodu nie ucierpiał.

Naukowcy zbadali czarny bez i potwierdzili, że posiada cenne, unikalne składniki. Jest między innymi bogaty w witaminy i minerały. Są w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. Poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny.

Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu:
-  działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
-  działają napotnie i antywirusowo,
-  chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
-  wzmacniają odporność organizmu,
-  stabilizują krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
-  uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
-  działają oczyszczająco i usuwają wolne rodniki,
-  przyspieszają przemianę materii,
-  łagodzą stany zapalne skóry.

Czarny bez zawiera również substancję zwaną cholina, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz