czwartek, 23 sierpnia 2018

JEŚĆ CZOSNEK I NIE PACHNIEĆ CZOSNKIEM. CZY TO MOŻLIWE?

Jest na to sposób by nie śmierdzieć czosnkiem jedząc czosnek.
Wystarczy go ukisić.



Kiszony czosnek ma smak delikatniejszy - łagodniejszy.
Jest świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i serów. Zarówno czosnek jak i woda, w której się ukisił są doskonałym źródłem naturalnego antybiotyku i bakterii probiotycznych.
Jak zapewne wiemy zawarte w kiszonkach bakterie fermentacji mlekowej bardzo korzystnie wpływają na zdrowie!

CZOSNEK ma tak wiele cudownych właściwości że nie do pomyślenia jest by go nie jeść.
-  ma działanie antybiotyczne,
-  hamuje rozwój bakterii i grzybów,
-  posiada właściwości antyoksydacyjne, 
-  działa przeciwbakteryjnie, 
-  działa przeciwwirusowo, 
-  działa przeciwgrzybiczo, 
-  działa antymiażdżycowo, 
-  działa przeciwalergicznie,
-  działa przeciwnowotworowo, 
-  wspomaga układ odpornościowy i oddechowy, 
-  wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, 
-  podwyższa ogólną sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną, 
-  wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo - naczyniowy, 
-  rozszerza naczynia krwionośne
-  obniża ciśnienie krwi, 
-  ma pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, 
-  zwiększa wrażliwość komórek na insulinę,
-  wpływa na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit,
-  doskonale działa w leczeniu wszystkich chorób infekcyjnych i zakaźnych,
-  działa na przeziębienie, bóle gardła, zapalenie migdałków, kaszel, grypę, 
-  działa na pleśniawkach jamy ustnej, 
-  doskonały do walki z gronkowcem i innymi bakteriami, wirusami, grzybicą i robakami. 
-  wspomaga leczenie biegunek, nieżytu żołądka, jelit,
-  pomaga w zapaleniu okrężnicy.
-  stymuluje pocenie się,
-  oczyszcza układ oddechowy i skórę.
-  spowalnia procesy starzenia,
-  poprawia funkcjonowanie mózgu w starszym wieku ochraniając neurony,
-  wpływa na wydzielanie serotoniny,
-  działa uspokajająco
-  ułatwia zasypianie,
-  odtruwa,
-  hamuje rozwój guzów nowotworowych.


Czosnek kiszony - przepis
Składniki:
• 10 główek czosnku polskiego
• korzeń chrzanu
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• łyżeczka pieprzu ziarnistego
• 3 liście laurowe
• suszone kwiaty i łodygi kopru
• łyżeczka gorczycy
• 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
• 1 litr wody
• małe słoiczki z nakrętkami

Wykonanie:
Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.

Solanka:
Na 1 litr wrzącej wody dodać 1 łyżkę soli z lekką górką (koniecznie kamienna niejodowana ) . Całość gotować kilka chwil, odstawić.
Wypełnić słoiki mocno ciepłą solanką i szczelnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 -3 tygodnie.
Po tym czasie, gdy ustanie proces fermentacji/kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna, należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki.
Po ustaniu fermentacji można kiszonkę pasteryzować (nie jest to konieczne), ale wówczas wysoka temperatura pozbawi zawartość słoika wielu cennych składników.
Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym miejscu.


Czosnek ( Allium sativum L.) był używany od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. Używano go w leczeniu chorób płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego i skóry. Już w starożytności było znane działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku. Główki czosnku znajdują się na malowidłach wewnątrz piramidy Cheopsa, w pałacu Knossos na Krecie oraz w ruinach Pompei i Herakulanum.
Czosnek pochodzi z Azji (prawdopodobnie z Chin lub Syberii). Konfucjusz między XI a VII wiekiem p.n.e użył chińskiej nazwy suan oznaczającej czosnek. W V wieku p.n.e czosnek zapisany został w klasyfikacji roślin leczniczych przez chińskiego poetę, lekarza i przyrodnika Tao Hong-Jinga. W stanie dzikim występuje na całej półkuli północnej, przede wszystkim w strefie umiarkowanej. Gatunkiem najbardziej znanym jest czosnek pospolity (Allium sativum L.) pomimo tego że istnieje około 260 gatunków tej rośliny, w samej tylko Polsce – 16 (m.in. niedźwiedzi, zielony, wężowy, dziki). jPolskie uprawy to głównie czosnek pospolity – Allium sativum. Do jego rodziny należą takie warzywa jak: cebula, szczypiorek, por, siedmiolatka, szalotka, które nie mają jednak takich właściwości jak czosnek. Rośnie on prawie we wszystkich strefach klimatycznych, choć ze względu na glebę upodobał sobie Hiszpanię, Turcję, Egipt czy Indie. 

Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się działaniem antybiotycznym. Niestety allicyna ma postać lotną i najwięcej tego organicznego związku znajduje się jedynie w świeżo zerwanym czosnku – maksymalnie do trzech tygodni po zbiorze. Naukowcy porównali moc allicyny do penicyliny i okazało się, że stosunek jest 1:15, czyli 1 mg allicyny ma moc działania 15 mg penicyliny.

Jeżeli zdecydujesz się jeść świeże ząbki czosnku, to spróbuj poniższych metod by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust.
-   żucie zielonej natki pietruszki lub goździków;
-   zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka, ziarnka palonej kawy;
-   popijanie jogurtem lub mlekiem;
-   popijanie czerwonym winem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz